Lång kö till uppkörning skapar stress för eleverna: ”Lätt att tappa motivationen”

Det tar tid att ta körkort under pandemin. Kön till att få köra upp är längre än vanligt och det kan ta flera månader att hitta en ledig tid. Samtidigt kämpar trafikskolorna med restriktionerna som begränsar antalet elever som kan göra riskettan.

ANNONS
|

Paul Engman, som äger HPs trafikskola, berättar att nästa lediga tid för att få göra ett förarprov i området Göteborg/Högsbo är den 16 augusti. I vanliga fall brukar det ta ungefär en månad att få en tid.

– Många elever är duktiga och redo för att köra upp, men sen behöver de vänta i flera månader och då är det lätt att tappa motivationen, berättar Paul Engman.

Att köerna är långa beror på coronapandemin. Michael Bishop, enhetschef för förarprovskontoret Göteborg Nord, berättar att det inte har gått att göra förarprov i samma tempo som tidigare.

– Vi har behövt ta höjd för att vår personal kan bli sjuk. Både här och på kontoret i Göteborg/Högsbo har vi behövt gå ner till 70–80 procent av vår normala kapacitet.

ANNONS

Michael Bishop fortsätter:

– Om körskolan bokar förarprovet i tid ska det inte vara några problem. Men om du inte klarar uppkörningen och behöver boka en ny tid kan du behöva vänta ett tag.

LÄS MER:Ännu en klass drabbad av corona på Skånhällaskolan

Att det blir svårt att boka en tid spontant kan göra elever stressade. Michael Bishop berättar att det kan finnas en större stress över att klara sin uppkörning.

– Det är lite först till kvarn som gäller. Om någon avbokar sitt förarprov bokas tiden upp snabbt. Jag tror att många är medvetna om att köerna är längre, och då är man mer angelägen att klara provet vid första tillfället.

”Trodde jag skulle ha mitt körkort nu”

Åsa Bäcq bor i Bifrost och tar körlektioner hos HPs trafikskola. Till hösten planerar hon att börja plugga och inför den praktiska utbildningen inom trädgårdsarbete behöver hon ha sitt körkort.

– Jag kommer behöva mitt körkort under våra praktikperioder. Jag trodde verkligen att jag skulle ha mitt körkort nu, säger Åsa Bäcq.

Åsa Bäcq la upp en tydlig plan och bokade in flera körlektioner under våren. Hon och en vän bestämde sig för att passa på att ta körkort under pandemin.

LÄS MER:Fler säger upp sig på Mölndals sjukhus efter ett år med corona: ”Man orkar inte”

– Jag kör i stadsmiljö nu och börjar känna mig redo att köra upp. Men jag har inte bokat uppkörningen än och har ingen aning om när jag kommer kunna få en tid, berättar Åsa Bäcq.

Hon är rädd att det kommer dröja och stressen över att inte hinna få sitt körkort innan hösten är påtaglig.

– Jag vill verkligen ha mitt körkort innan hösten. Jag började övningsköra förra hösten och har lagt mycket tid och pengar nu, berättar Åsa Bäcq.

”Varit jättepåfrestande”

Samtidigt som elever är stressade över att få en tid till ett förarprov är Paul Engman, ägare av HPs trafikskola, orolig över hur de mindre trafikskolorna ska överleva pandemin.

På många trafikskolor behöver nämligen riskettan, som ger teoretisk kunskap om vad som är ett riskfyllt beteende i trafiken, göras på plats.

– Våra lokaler är inte så stora, det gör att bara tre elever kan göra riskettan varje månad. Tidigare kunde vi i alla fall vara åtta personer men det är inte tillåtet längre, berättar Paul Engman.

LÄS MER:Så mycket tappade krogarna: ”Vi lånar för att klara oss”

Att färre elever åt gången kan göra riskettan har att göra med den nya pandemilagen. Varje elev behöver ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande vilket gör att det finns ett nytt maxantal för hur många personer som får befinna sig i lokalen.

Paul Engman känner sig orolig över alla små trafikskolor som inte har så stora lokaler. Han har flera gånger funderat över hur de ska klara sig.

– Om det fortsätter så här kommer ju alla små trafikskolor gå i konkurs. Det här har varit jättepåfrestande, säger Paul Engman.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS