Svenskt pass. Arkivbild.
Svenskt pass. Arkivbild. Bild: Per Wahlberg

Långa köer till att förnya pass

Har du skaffat covidbevis och är sugen på att åka ut och resa? Glöm inte rota fram passet och snabbt boka tid för att förnya det om det har gått ut – det tar nämligen minst två månader innan du kan få en tid i Mölndal.

ANNONS
|

Det är många pass som blivit liggandes i byrålådorna när corona gjort det svårt att resa. Men nu öppnar i alla fall Europa upp sina gränser om du skaffar dig covidbevis som visar att du har fått vaccin, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

LÄS MER:Restriktionerna lättar: Kvadratmeterregeln slopas

Minst två månaders väntetid

Dock kräver det viss framförhållning om det är så att ditt pass har gått ut – första lediga tid finns först om drygt två månader – den 20 september.

– När vaccinationerna kom igång för alla har bokningstrycket ökat. Det har varit en väldigt stor anstormning, säger Christine Pekkala, stationsbefäl vid polisen i Mölndal.

ANNONS

Hon tror inte att söktrycket kommer lätta den närmaste tiden.

– Just nu är vi mitt i semestern och vi har tagit in sommarvikarier som arbetar med det här, men efter semestern ska vi utbilda fler passhandläggare, så då hoppas vi kunna lägga ut fler tider, säger Christine Pekkala.

LÄS MER:Träffpunkten igång igen efter långa pausen: ”Känns jättegott”

Vissa bör vänta

De som inte behöver pass för en inbokad resa kan också vänta med att boka tid, tycker Christine Pekkala.

– Om man vet med sig att man inte ska resa just nu så kan man faktiskt vänta till hösten, för att underlätta för de som har en bokad resa, säger hon.

En fråga som många ställer till passexpeditionen i Mölndal är om man även behöver boka tid för att hämta ut sitt pass, men det behöver man inte göra.

– Man får ett sms då så är det bara att hämta ut det. Det har ungefär en vecka efter att du varit på passepeditionen och fotat för ditt nya pass, säger Christine Pekkala.

LÄS MER:Nu kan galleriorna öppna för fler – nya lättnader från regeringen

Provisoriska pass

Om du inte hunnit få ditt pass, men ändå är på väg ut på resa så finns möjligheten att fixa ett provisoriskt pass på flygplatsen.

Men på Landvetter flygplats är det just nu långa köer och polisen skriver på sin hemsida att det inte är garanti att man får passet samma dag och att de utfärdar provisoriska pass i mån av tid.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS