Ladugårdsbrand i Kållered

Under natten mot torsdag larmades räddningstjänsten om en brand i en ladugård i Kållered. Det uppges finnas gasflaskor i byggnaden, och därför har det också funnits viss risk för explosion. Polisen berättade att man misstänker brott i samband med händelsen, och på fredagsmorgonen befann sig räddningstjänsten fortfarande på platsen.

ANNONS

Efter många timmars kamp mot lågorna kunde räddningstjänsten vid 21.30-tiden på torsdagen meddela att det fortfarande finns risk för explosion på platsen, på grund av de gasflaskor som finns inuti den ladugård där branden ägt rum.

– Vi kommer att vara på plats hela natten för eftersläckningsarbete. Just nu håller vi på och kyler brandresterna, säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Branden uppstod i ett pannrum

Larmet inkom runt klockan 03.35, natten mot torsdag. Enligt Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, uppstod branden i ett pannrum.

– Det är i ett utrymme på runt sex gånger sex meter, men vi har precis kommit fram så det är lite oklar omfattning i nuläget, berättade Hallin vid tiden för larmet.

ANNONS

Initialt var räddningstjänsten hoppfulla om att kunna begränsa spridningen till pannrummet.

– Branden är ganska separerad och vi tror att vi ska greja det, sade Hallin klockan 04.00.

Gasflaskor i byggnaden

En halvtimme senare, klockan 04.30, meddelade räddningstjänsten att man hade övergått till utvändig släckning, samt att någon form av gasflaskor finns inuti ladugården. Totalt hade räddningstjänsten åtta enheter på platsen.

– Vi arbetar nu med utvändig släckning och försöker skydda boningshuset, men jag kan inte svara på om man ger upp byggnaden, säger larm- och ledningsoperatör Fredrik Hjertén.

Enligt räddningstjänsten befann sig totalt fyra får i byggnaden, men samtliga ska ha lyckats ta sig ut.

Enligt Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisregion väst, inledde man på morgonen förundersökning om mordbrand.

– Men det är fortfarande en pågående insats som räddningstjänsten sköter. Vi kommer genomföra en teknisk undersökning när det svalnat lite, sade Josarp.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen, dagen innan julafton, så stod fortfarande ladugården i brand.
Vid åttatiden på torsdagsmorgonen, dagen innan julafton, så stod fortfarande ladugården i brand. Bild: Fredrik Hofflander

Tog tid att få kontroll på branden

Klockan 05.30 meddelade räddningstjänsten att branden inte var under kontroll och då var det nio brandbilar på platsen. Man försökte begränsa branden till ladugården.

– Det brinner inte ännu någon annanstans, men polisen har evakuerat tre fastigheter i närområdet. Totalt rör det sig om fem vuxna personer och två barn, sade Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör då.

Man hade inte tagit hand om gasflaskorna än, utan räddningstjänsten arbetade med utvändig släckning.

– Vi låter dem vara och jobbar med kyla utifrån, säger Hedlund, och tillägger att räddningsinsatsen kommer att pågå i flera timmar till.

Explosionsrisk: Flaskorna innehåller brandfarlig gas

Flera patruller var på platsen och de spärrade av ett större område på grund av gasflaskorna inne i ladugården.

– Vi har spärrat av med rejält riskavstånd så att ingen kan komma för nära. Vi hjälper till och försöker underlätta räddningstjänstens arbete, sade polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Det finns explosionsrisk.

– Vi har utökat avspärrningarna för att risken om tuberna smäller. Enligt uppgifter från ägaren till ladan ska det vara Acetylengas i flaskorna. Det är en brandfarlig gas som kan leda till en häftig reaktion.

Enligt polisen kan ytterligare ett närliggande hus ha blivit evakuerat, sammanlagt rör det sig nu om fen hus där minst tolv personer är skrivna. De som har varit hemma i samband med detta har fått gå till en närliggande lokal.

– Ingen har kommit fysiskt till skada i alla fall. Ägaren är väldigt stressad. Han har en del värdesaker i byggnaden som han är mån om, säger Christer Fuxborg.

Boende får inte komma hem till sina hus

Enligt polisen kommer man låta ladugården brinna ned till grunden. De räknar med att insatsen minst kommer att ta ett dygn. Och därefter kommer polisens tekniker att ta vid.

– Räddningsledaren räknar med ett dygn snarare än ett par timmar. Det är förmodligen tuberna som gör det problematiskt.

Räddningstjänsten är fortfarande kvar vid branden strax innan klockan 11.

– Vi jobbar just nu med att skydda de intill liggande fastigheterna och låter gården brinna ner till grunden, säger Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

En stund där på meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

– Det finns fortfarande gasflaskor kvar i byggnaden bedömer vi det också fortsatt som ett riskområde. Vi har för närvarande ett säkerhetsavstånd på 50 meter från byggnaden. Efter lunch kommer de som bor i närheten att få komma in till sina bostäder, men tyvärr inte få stanna kvar över natten. Vi kommer att jobba där hela natten, säger insatsledaren Svante Carlsson till Mölndals-Postens reporter på plats.

Misstankar om brott

Under torsdagsmorgonen rubricerade polisen händelsen som mordbrand.

– De uppgifterna vi har fått under dagen har gjort att vi har fått ändra vår rubricering och vi har misstankar om brott, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som allmänfarlig vårdslöshet. Nu inväntar polisen på att räddningstjänsten är klara med sitt arbete.

– Vi får vänta med utredningsåtgärder tills i morgon. Vi vill att det ska vara tryggt för våra tekniker när de är där, säger Anna Göransson.

Klockan 9.30 var fortfarande brandmännen kvar på platsen.
Klockan 9.30 var fortfarande brandmännen kvar på platsen. Bild: Fredrik Hofflander

Fortsatt närvaro på julafton

På julaftons morgon befann sig räddningstjänsten fortfarande på plats. Enligt Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör, har man kontinuerligt haft bevakning och vattenbegjutning över gasflaskorna.

– Ja, vi är där hela tiden med en mindre styrka. Läget har dock inte förändrats under natten, vi bara bevakar och kyler gasflaskorna samt resten av byggnaden vid behov.

Enligt Eklund har åtminstone en del av de evakuerade personerna fått återgå till sina hem, men exakt hur många det rör sig om är oklart.

Räddningstjänsten började avsluta insatsen vid klockan 14.00 på fredagen, julafton. på platsen finns det inte längre någon explosionsrisk.

– Vi har plockat ihop allt material. Det behövdes inte göras något med gasflaskorna. De var inte påverkade, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsbefäl på Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS