Lamporna ska döda virus – Fallströmmen först i Sverige

Den nyinvigda korttidsenheten Fallströmmen har ett tak som på vissa ställen lyser i blålila. Boendet är det första i Sverige som utrustats med virusdödande lampor.
– När vi fick erbjudandet att testa tackade vi självklart ja, berättar Camilla Cech Bergqvist.

ANNONS
|

Fallströmmen har under långa perioder stått tomt sedan 2018, då det gamla äldreboendet i huset avvecklades. Under en kortare period i fjol tjänstgjorde byggnaden som covid-19-boende i kommunens regi, men den satsningen varade bara i några månader.

I början av maj i år började dock de tomma lokalerna fyllas upp igen. Fallströmmen är numera en korttidsenhet för personer som behöver rehabilitering efter en sjukhusvistelse.

Ingegärd Carlsson flyttade till Fallströmmens korttidsenhet för lite drygt två veckor sedan.

– Jag trivs jättebra. Jag önskar att det alltid kunde vara så här.

Framför Ingegärd står skålar med delicatobollar och mazariner. När Mölndals-Posten besöker Fallströmmen är det nämligen dags för invigning.

ANNONS

– Vi har varit i gång i sex veckor och redan gjort stora framsteg, berättar Camilla Cech Bergqvist, enhetschef för Fallströmmens korttidsenhet.

LÄS MER:Äldre ska slippa sjukhusresor – kan röntgas direkt på boendet

Först i Sverige

På ovanvåningen lyser ett svagt blålila sken från taket. Skenet kommer från Fallströmmens nya lampor som med hjälp av ett bakteriedödande ultraviolett ljus ska minska spridningen av covid-19 och andra skadliga virus och bakterier.

– Vi är de första i Sverige som får testa det här, berättar Camilla Cech Bergqvist.

Christina Wadell, verksamhetschef, fortsätter:

– Det befinner sig en hel del människor här. Både brukare, personal och anhöriga. Vi vill testa för att se om det kan ge någon effekt, berättar hon.

Tidigare har lamporna testats i laboratorium och de har visat sig ha god effekt på virus, bakterier och mögel. I dag används tekniken främst i USA och Hongkong och tanken är att pilotprojektet på Fallströmmens korttidsenhet ska pågå i två månader.

– Vi har tre lampor här nu. När vi fick erbjudandet att testa tackade vi självklart ja, berättar Camilla Cech Bergqvist.

LÄS MER:Snart väntas djurkalas på Fässbergs äldreboende

Tuff start

Under invigningen verkar det dock vara få som lägger märke till det svagt blålila skenet i taket. När förvaltningschefen Eva Klang Vänerklint klipper bandet höjs flera ciderfyllda plastglas mot himlen.

– Starten blev inte riktigt som någon tänkt sig. När de första flyttade hit upptäcktes en vattenläcka och vi hade ett stort elavbrott. Men vi har jobbat målinriktat och personalen är fantastisk, säger Camilla Cech Bergqvist.

Ingegärd Carlsson håller med:

– Jag tycker att de är så duktiga och vänliga. Jag bor ensam i vanliga fall och jag tycker det är fantastiskt att jag fått så mycket fin hjälp.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS