Lång tid innan återflytt blir aktuell till lägenheterna på Tåbrovägen efter storbranden

Det var ett tufft besked som lämnades till de boende på Tåbrovägen under söndagseftermiddagen. De svårast skadade lägenheterna kan ta ett halvår, kanske längre, att återställa.

ANNONS

De värst drabbade lägenheterna ligger på Tåbrovägen 7, 9 och 11. Sex av dem är totalt utbrända och behöver byggas upp från grunden. De närliggande är skadade av såväl brand som rök och vatten. För boende på dessa adresser kommer en återflytt att dröja.

– Vi pratar om månader, upp till ett halvår, kanske längre, säger Johannes Remnegård under det möte som bostadsbolaget Förbo höll tillsammans med hyresgästföreningen och kyrkan under söndagseftermiddagen.

LÄS MER:Så sammanfattar insatschefen storbranden i Lindome

Det är just de adresser där taket behövde lyftas bort för att komma åt alla brandhärdar.

Teknisk undersökning på måndagen

För närvarande är alla lägenheter från uppgång 1 till 15 instängslade och ännu inte tillåtna att besöka. Så kommer det att vara tills polisens tekniker påbörjar den tekniska undersökningen, något som ska ske på måndag. Dock gav Johannes Remnegård något mer positiva besked till de boende på Tåbrovägen 1 och 3.

– På de adresserna är det inga vattenskador eller brandskador men rökskador. De är beboliga men luktar rök och det är en fråga som var och en får ta med sitt försäkringsbolag hur de ska saneras. Tillgång till lägenheterna kan ske tidigast i morgon (på måndag), men vi är inte säkra.

LÄS MER:De blev vittnen till storbranden – grannen Göran såg lågorna slå upp

Hur lång tid det kommer ta innan boende på Tåbrovägen 5, 13 och 15 kan återvända kommer utredas från fall till fall. Men klart är att även flera av lägenheterna där har drabbats av skador efter branden.

– Det kommer att ta ett par dagar innan vi vet mer kring detta, säger Johannes Remnegård.

Familjen flyttade in i februari

Angelika Olsson bor med sina barn Oliver och Mikael i uppgång 11.

– Vi flyttade in i februari och hade precis fått allt färdigt, säger hon.

– Och så börjar det brinna, fyller Oliver i.

De kunde den första natten sova hos barnens pappa, där killarna ändå är varannan vecka, men var Angelika ska bo i förlängningen vet hon inte.

– Lägenheten ser hel ut från utsidan men hur det är inne vet man ju inte.

– Lägenheten bredvid oss är helt totalskadad, säger Oliver.

Hur upplevde ni annars brandnatten?

– Jag vaknade av oljud från utsidan. Sen hörde jag en granne ropa. Då tittade jag ut och såg att det brann kloss an vår lägenhet. Vi tog oss ut, jag lämnade killarna i säkerhet på utsidan och så sprang jag och en granne och knackade på dörrarna i uppgångarna bredvid, säger Angelika.

LÄS MER:Eva väckte grannarna – i chock efter nattens storbrand

Vad tänker du om din närmaste framtid?

– Vissa saker kan man inte styra över. Det brukar lösa sig till slut.

ANNONS