Larm om brand i centrala Mölndal

Räddningstjänsten bröt sig in i en lägenhet i centrala Mölndal på fredagen vid lunchtid. En granne hade känt lukten av bränd plast och slagit larm. Ett beslut som kan ha hindrat en betydligt värre utgång.
– Det var väldigt rådigt av grannen att kontakta oss, säger räddningsledaren Jonas Olsson till Mölndals-Postens reporter på plats.

ANNONS

Flera enheter från räddningstjänsten larmades till en lägenhet på Bergmansgatan i centrala Mölndal vid lunchtid på fredagen. En granne larmade efter att ha hört en tjutande brandvarnare.

– Vi har en brandvarnare som tjuter i en lägenhet och det är även någon som har känt att det luktar rök, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Tre enheter skickades dit

Tre enheter från räddningstjänsten skickades till platsen tillsammans med en ambulans. Även polisen har varit på plats.

– Vi ska resa stegen och undersöka vad som har hänt, förklarade Mats Gränsmark.

Två vittnen från platsen berättade att brandmännen slog sönder balkongglaset och gick in i lägenheten. Men att de inte synts någon rök från lägenheten.

”Rådigt av grannen”

Strax innan klockan 13 kunde räddningstjänsten åka från platsen. Strax innan dess mötte Mölndals-Postens reporter räddningsledaren Jonas Olsson:

– Det har varit en plastkruka som stått på en spis och börjat smälta. Den har inte brunnit men en vaksam granne kände doften och hörde brandvarnaren och kontaktade oss, säger Jonas Olsson, räddningsledare.

Ni har slagit sönder fönsterrutorna på balkongen?

– Vi skapade oss tillträde via balkongen eftersom lägenhetsinnehavaren inte var hemma. Och så stängde vi av plattorna helt enkelt. Som tur var hann det aldrig uppstå en brand.

Hade det kunnat gå mer illa än vad det gjorde nu?

– Ja, risken finns alltid. Plast kommer ju antända efter ett tag och finns det då annat brännbart material i närheten så kan det bli en fortsatt brand av det. Det var väldigt rådigt av grannen att kontakta oss.

Enligt Jonas Olsson kommer lägenheten att vara i fullt användbart skick när lukten av bränd plast vädrats ut.

Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg kan det hända att polisen upprättar en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet i och med en platskruka lämnats på spisen som var på.

LÄS MER:Larm om höga lågor i Balltorp var grillning

LÄS MER:Husvagnshusets ägare efter branden i Kållered: ”Det finns ingenting kvar”

LÄS MER:Vattenbrist störde insatsen vid Husvagnshuset i Kållered – se bilderna

ANNONS