Lars Gahrn tilldelas pris från Nordiska museet – för jobbet i Mölndal

Först ett diplom från Bohusläns hembygdsförening, sen blev han utsedd till Århundradets Mölndalsbo. Nu har Lars Gahrn fått ytterligare ett pris under 2022 – från Nordiska museet.
– Det var väldigt roligt och hedrande, säger pristagaren.

ANNONS
|

Nästan exakt 50 år efter att Lars Gahrn började arbeta för Mölndals hembygdsförening tilldelades han ett pris av Nordiska museet i Stockholm. I måndags åkte han upp till huvudstaden för ta emot en medalj för hembygdsvårdande gärning.

– Det var väldigt roligt och hedrande. Det var också roligt för det visade sig att ingen Mölndalsbo fått medalj från museet sedan 1938, säger Lars Gahrn.

Medalj för Hembygdsvårdande gärning

Medaljen instiftades på Skansens 50-årsjubileum den 30 augusti 1941. Den utdelas av Nordiska museets nämnd för att hedra insatser inom kulturminnesvården. Utlysningen går ut till länsstyrelser, länsmuseer och hembygdsförbund, som i sin tur inkommer till Nordiska museets nämnd med nomineringar.

Källa: Nordiska museet.

Nominerades av hembygdsföreningen

Den senaste Mölndalsbon att få medalj från museet hette OG Svensson. På sin fritid ägnade han sig åt att skriva ner folkminnen som han sedan skickade till Nordiska museets arkiv. Men sedan dess har medaljerna uteblivit för Mölndal.

ANNONS

– Man har inte riktigt vetat om att man haft möjligheten så man har hela tiden arbetat med att få medalj från Sveriges och Bohusläns hembygdsförbund, säger Lars Gahrn.

Med på resan var Bo Ridderbjelke, ordförande för Mölndals hembygdsförening. Lars Gahrn misstänker att nomineringen i själva verket kommer från hembygdsföreningen men de fina nomineringsorden kunde även bekräftas från Nordiska museet.

– Sen var det viktigt att min före detta chef, Cajsa Lagerkvist, satt med i Nordiska museets nämnd. Hon har varit chef över mig i åtskilliga år så hon kunde intyga att det från hembygdsföreningen stämde, säger Lars Gahrn.

Juryns motivering

Lars Gahrn, fil dr, antikvarie vid Mölndals museum 1986–2020 (pension) har sedan unga år tillhört Mölndals Hembygdsförening och genom olika dokumentationsprojekt, på museet och inom hembygdsföreningen, tillvaratagit de äldre generationernas kunskap om liv och leverne i Mölndalsbygden. Otaliga är hans publikationer och artiklar om Mölndal ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Genom åren har han också byggt upp en gedigen kunskapsbank om Mölndal och dess invånare. Han är också en av de främsta kännarna av Gunnebo slott och dess ägare och har författat flera böcker om egendomen och familjen Hall.

Stimulans att fortsätta

Förutom Lars Gahrn så tilldelades även en medalj för hembygdsvårdande gärning till Sören Klingnéus för hans arbete i Örebro län. Även andra priser delades ut under dagen till olika personer som hedrades för deras arbete. För Lars Gahrn så betyder utmärkelsen mycket mer än en medalj.

– Det blir en stimulans för att fortsätta så att säga. Jag har rätt mycket som jag gärna skulle vilja göra innan det är dags för livets avslutning men man vet inte hur mycket man hinner med. Men får man en sån här utmärkelse så är det lättare att gå vidare, säger Lars Gahrn.

LÄS MER:Drottning Elizabeth II besökte Mölndal – fick blommor och häst

LÄS MER:De släpper bok om Mölndal – 101 år efter föregångaren

LÄS MER:Här hyllas Lars Gahrn – Århundradets Mölndalsbo – av vännerna

ANNONS