Lars-Inge Rolfö: ”Jag tror på guld”

Här på Lertäppa i Fjärås inleddes karriären. Bland häst- och kohagar började Fridolina Rolfö spela fotboll. Före detta Jitex-spelaren Fridolina Rolfö har hittills gjort tre mål i OS, och pappan Lars-Inge Rolfö håller nu alla tummar för att även finalen blir en vinst.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Fridolina Rolfös första fotbollslag var IFK Fjärås, men snart spelar hon med Barcelonas damlag och i nuläget är hon på plats i Tokyo och laddar inför finalen. Lars-Inge Rolfö, pappa till Fridolina, tror nu att damerna taggar till rejält inför matchen.

– Jag tror inte de har så mycket matchnerver, utan de har känt sig väldigt taggade. Men de känner nog även att de har en väldigt stor chans att vinna, säger Lars-Inge Rolfö.

LÄS MER:Elias Risp vill gå i pappans fotspår

Första fotbollsträningen i Fjärås

Tiden och karriären har flugit förbi, men än kommer Lars-Inge ihåg dotterns första fotbollsträning.

– Första träningen var fotbollsskolan i Fjärås. Och det märktes att hon tog det på allvar på en gång. Hon tyckte verkligen det var skoj att spela fotboll och fokuset låg på att träna, säger Lars-Inge Rolfö.

ANNONS

Men att det just var fotboll hon skulle satsa på var inget som var självklart från första början. Utan som ung var det även handbollen i Aranäs som tog en stor del av hennes fokus.

– Men till slut så tog hon ett val själv när hon var 14-15 år, och då var det fotbollen hon valde. Fridolina var riktigt duktig i handboll också, så hade hon fortsatt med det hade hon säkert blivit proffs där med, säger Lars-Inge.

LÄS MER:Unga fotbollstalangen tränar hårt inför landslagsläger

”Nu gäller det att ta guld”

2011 inledde Fridolina sin seniorkarriär, och började spela för Jitex. Under två års tid spelade hon i Mölndal, innan hon gick över till Linköpings FC.

– Vi var ofta vid Åby och tittade på fotboll, och Fridolina var med när de gick upp i allsvenskan. Det var en riktigt rolig tid, och hon fick mycket bra uppmärksamhet där.

Men nu har Rolfö tagit sig förbi handbollen, åren i IFK Fjärås och tiden i Jitex, för nu väntas OS-final. Här hemma i Sverige kommer familjen att samlas hos Fridolinas syster, och tillsammans heja fram svenskarna till guld.

– Det känns väldigt spännande och roligt att det har gått så bra för dem, och nu gäller det att ta guld, säger Lars-Inge och fortsätter:

– Jag tror på vinst. De har sett väldigt starka ut och deras fysik är bra, och de har avgjort innan det varit dags för förlängningen i tidigare matcherna.

LÄS MER:Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

Ändrad starttid

Först var planen att finalen skulle spelas 04.00 på natten till fredagen svensk tid, men matchen blev flyttad till 14,00 under fredagen istället, vilket innebär en svalare temperatur för spelarna. Något som är positivt både för svenskarna som vill se matchen, samt spelarna då Lars-Inge trodde att den första tiden skulle påverka spelarna negativt.

– Det är lite tråkigt att de ska spela så tidigt på dagen. Sedan så kan det också vara en avgörande grej om tjejerna är lite trötta, men jag tror ändå att de fixar det, säger Lars-Inge innan beskedet om matchtiden ändrades.

Med tanke på tidsskillnaden har det även varit svårt för Lars-Inge att prata med Fridolina, men på sms har de hörts av en hel del. Och av det han har hört så tycker han att det låter som att de har de väldigt bra där borta i OS-byn.

– Hon har det bra där nere. OS-byn är ju lite spartansk, men samtidigt är det fantastiskt roligt för spelarna att få se och prata med andra deltagare, och speciellt nu när de gått så bra för Sverige och vi har börjat plocka hem några medaljer.

LÄS MER:Fridolina Rolfö gjorde två mål i OS-matchen mot Australien

LÄS MER:Rolfös lobb avgjorde semifinalen mot Australien

Hade tippat på annat lag i final

Att damerna skulle hamna i final har Lars-Inge alltid hoppats på, men att det just skulle vara mot Kanada var han inte beredd på.

– Jag trodde att USA skulle vara starkare. Men hade jag tippat så skulle det vara Sverige mot Nederländerna i final, för de har också sett riktigt starka ut. Som tur var så blev de utslagna, men det betyder inte att vi har ett lättare motstånd för det, säger Lars-Inge.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS