Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Annika Karlbom
Genrebild. Bild: Annika Karlbom

Lindome och Kållered har skyhöga elnätspriser – men inte Mölndal: ”Genomsnittligt pris”

Mölndalsborna betalar mycket mindre i elnätspris än de som bor i Lindome och Kållered.
– Lindome och Kållered har samma priser som Stockholm och norra Värmland, säger David Bjurhall, chef för regleringsfrågor på elbolaget Ellevio.

Den årliga Nils Holgerssonsrapporten visar att det är en stor skillnad på elnätspriset i Mölndal kontra Lindome och Kållered. Med det sagt, om man bor i Mölndal betalar man 49,22 öre per kilowattimme men om man däremot råkar bo i Lindome eller Kållered landar siffran på 91,45 öre per kilowattimme.

Västkusten generellt, menar David Bjurhall, ligger mittemellan eftersom det både finns tätorter men också ganska mycket landsbygd. Kostnaden för elnätspriset beror därmed på hur många elektroniska prylar en kund använder och hur mycket elledningar de som företag behöver sätta upp. Han nämner centrala Stockholm och norra Värmland som två tydliga motpoler.

– I norra Värmland är det få kunder på en stor yta. Men i Stockholm är det en motsatt situation, där är det fler kunder men de betalar samma pris, säger han.

Antalet kunder spelar roll

Anledningen är att på landsbygden måste elföretaget dra mer elledningar än i en tätort då det är mer yta som de måste täckas. Och det är just det som kostar.

– Med få kunder måste vi ha mycket ledning för att transportera el, säger han och fortsätter:

”Den största anledningen till skillnaden blir hur pass glesbefolkat det är”, svarar David Bjurhall om varför det är dyrare elnätspriser i Lindome och Kållered men inte i Mölndal. Bild: Pressbild
”Den största anledningen till skillnaden blir hur pass glesbefolkat det är”, svarar David Bjurhall om varför det är dyrare elnätspriser i Lindome och Kållered men inte i Mölndal. Bild: Pressbild

– Den största anledningen till skillnaden blir hur pass glesbefolkat det är. De som ligger sämst till är de som bor ute på landsbygden, säger David Bjurhall, chef för regleringsfrågor på Ellevio.

Lindome och Stockholm har samma pris

Ytterligare en orsak till varför Mölndal har lägre elnätspriser än Lindome och Kållered är att vissa elbolag är aktiva inom tätorter och andra ute på landsbygden. Och Mölndal energi ansvarar bara för elnätet i just Mölndal. Av den anledningen kostar det inte lika mycket som för elföretag som endast är aktiva på landsbygden. Eller som Ellevio som både har elansvar i landsbygd och storstäder och debiterar ett snittpris.

– Det innebär att Lindome har ett genomsnittligt pris. Man har samma pris som man har i Stockholm men också som i norra Värmland, som är en del av landsbygden. Om Mölndal (Energi nät) hade ägt elnätet i en del av Sverige som hade landsbygd då hade deras elpriser sett annorlunda ut, säger David Bjurhall.

Är det rimligt att boende i Lindome och Kållered får betala så mycket mer än Mölndalsborna?

– Jag tror att det kommer bestå en prisskillnad så länge vi ska ha samma pris i hela vårt nät. Elpriser beror också på vem man jämför med; man kanske tycker att man har lägre priser när man jämför med sina grannar eller högre om man jämför med Mölndal, svarar han.

LÄS OCKSÅ: Här är områdena som drabbats värst av bilinbrott i Mölndal: ”Svärtar ju ner”

LÄS OCKSÅ: Förskolekrisen: Staden letar mark i östra Mölndal – behövs hundratals platser

LÄS OCKSÅ: Claes Malmberg inför nya premiären – har slaktat älskade boken

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.