Lindome second hand donerar 50 000 kronor till UNHCR

Årets första donationer från Lindome second hand går till fyra olika organisationer. En av de var UNHCR som är på plats i Ukraina.
– Det känns väldigt bra och meningsfullt, säger Marie Berg, styrelseordförande på Lindome second hand.

ANNONS
|

Genom FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, har Lindome second hand valt att donera 50 000 kronor till Ukraina. Dessutom dubblas pengarna av Akelius Foundation, Roger Akelius stiftelse som till och med den 31 mars dubblar gåvor som privatpersoner eller företag ger till Unicef eller UNHCR.

– Det känns väldigt bra och meningsfullt. Vi brukar ha som princip att vi ger lokalt, nationellt och utomlands. Som det ser ut nu så kändes det väldigt bra att kunna ge de här 50 000 kronorna till Ukraina, säger Marie Berg, styrelseordförande på Lindome second hand och fortsätter:

– Att vi gav till UNHCR var för att om vi ger till dem så blir det dubbelt. De 50 000 vi gav blev 100 000 kronor till hjälp i Ukraina.

ANNONS

Stark tillit

Förutom att pengarna dubblades så fanns det fler faktorer som spelade in när styrelsen tog beslutet om vilka organisationer de ska donera till. Marie Berg understryker att det ska kännas rätt för de som kommer och handlar i butiken också.

– Vi ger ju alltid till organisationer där vi verkligen förstår att hjälp kommer till nytta och ett FN-organ som UNHCR litar vi på. Så vi tror att det kommer komma människor till nytta.

Under stora delar av pandemin höll butiken stängt men sedan augusti 2021 har den varit öppen. Och det är inkomsterna som butiken fått sedan dess som nu doneras bort.

– Det beror helt på hur mycket vi har sålt för allt går oavkortat till välgörande ändamål. Vi som jobbar är volontärer så vi har inte lön eller så.

Donerade lokalt

Förutom pengarna till UNHCR så donerades även 10 000 kronor till tre olika organisationer: Fyrbåksexpressen, Sjukhuskyrkan i Mölndal och Minna-mottagningen.

– Det var förfrågningar som vi fick från olika håll och vi bedömde att alla de tre har en verksamhet som är viktig. Sjukhuskyrkan till exempel tar hand om både anhöriga, patienter och människor som befinner sig i kris. Vi ger aldrig till något utan att veta att de är seriösa, säger Marie Berg.

LÄS MER:Sjuksköterskan som bytte jobb – Ingela Skarin Håkansson är Årets Mölndalsbo

LÄS MER:Lindome second hand öppnar sin butik efter långa coronapausen

LÄS MER:Fässbergs kyrka öppnade upp för insamling och ljuständning

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS