Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tidsfördriv att dö för kommer ut den 20 maj, exakt fem år efter Kents sista album.  Bild: Pressbild/arkiv
Ett tidsfördriv att dö för kommer ut den 20 maj, exakt fem år efter Kents sista album. Bild: Pressbild/arkiv

Linus skrev nya Kent-biografin: ”Musiken har betytt mycket”

Linus Kuhlin var 14 år när han såg Kent på scen och blev ett fan direkt. Nu publicerar han den första heltäckande biografin om bandet, på dagen fem år efter sista skivsläppet.

Det var 2008 och den då 14-åriga Lindomebon Linus Kuhlin var på Slottsskogsvallen för att höra Thåström. Men Thåström var egentligen bara förband den gången, och när huvudakten Kent klev på stod han kvar och lyssnade.

– Jag tyckte det var otroligt bra. Jag minns recensionen i Göteborgs-Posten dagen efter, där de fick fem fyrar. Det stod ”Bäst: allt, sämst: inget” och jag höll med. Efter det blev jag ett fan.

LÄS MER: Arrangörerna ger upp – Åbys countryfestival ställs in igen

Perfektionister

Hela gymnasietiden gick till tonerna av Kent och han var på flera konserter. Nuförtiden brukar låtarna gå varma ett par veckor varje höst.

När förlaget som publicerat Linus Kuhlins förra biografi, om Killinggänget, frågade om han ville ge ut världens första heltäckande biografi om Kent blev han därför rätt smickrad.

Trots att bandet spelat så stor roll tidigare för Linus Kuhlin hade han aldrig läst in sig på det. Nu fick han möjlighet att lära sig allt.

LÄS MER: Elisabeth spelade sig från Kurt Olsson till Fässbergs kyrka

– Vissa grejer har förstärkts för mig, som att jag trodde att de är perfektionister. Samma sak var det med Jocke Bergs opretentiösa förhållningssätt till låtskrivandet, säger han och förklarar att texterna ofta lyfts fram i intervjuer men att Jocke Berg tryckt på att en låt är en helhet och inte velat få all ära.

Stark relation till fansen

Det som berörde Linus Kuhlin mest var Kents relation till de som lyssnat på musiken.

– De har verkligen varit nära sina fans. De var tidigt ute på nätet och kommunicerade med fansen och har verkligen visat uppskattning för dem.

Linus Kuhlin. Bild: Isabell Kirstinä
Linus Kuhlin. Bild: Isabell Kirstinä

För att få en heltäckande bild av bandet och dess historia har Linus Kuhlin valt att också intervjua fans, och väva in deras berättelser mellan kapitlen.

– Det är allt ifrån folk som plankat in på konserter för att de varit för unga för att komma in till de som träffat sin livspartner på en Kentkonsert. Och fansen är i så olika åldrar. Mellan den äldsta och den yngsta jag pratat med diffar det på 40 år. Musiken har betytt väldigt mycket för dem alla, på olika sätt.

LÄS MER: Succé när skivbutiken öppnade: ”Det var kö hela dagen”

Förutom fansen har han intervjuat personer som på olika sätt jobbat med Kent. Medlemmarna i det upplösta bandet har däremot tackat nej till intervjuer. För att få med allt som hänt har Linus Kuhlin i stället plöjt alla intervjuer med dem han kunnat hitta.

Terapisamtal med förläggaren

Att skriva boken har på vissa sätt varit en läskig uppgift. Fansen är många och trogna, känner sitt band och vill det väl. Det skapade viss press i hans huvud.

– Min förläggare har kallat det terapisamtal när jag behövt prata av mig. Folk tycker så mycket och alla har sin bild av vad Kent är. Jag vill inte säga att min bild är mer rätt, säger han och trycker på att han försökt vara saklig och tydlig med om något är hans egen reflektion.

LÄS MER: Solveig, 97, hakade på danstrenden: ”Jag följde med i rullstolen”

I boken finns några partier som han är extra nöjd med. Som där han beskriver Kents hemstad Eskilstuna i början av 1990-talet.

– Jag skrev om olika krogar och om original som Masken och Gylfen och Raggarkungen Gunnar. Förhoppningsvis kan det ge en bild av hur det kunde vara ute på stan, säger Linus Kuhlin.

Också sista kapitlet, om hur bandet lägger ner, är han nöjd med.

Den 20 maj är det fem år sedan det nu nedlagda bandets sista album släpptes. Det är också det datum då biografin ”Ett tidsfördriv att dö för” släpps. Linus Kuhlin är nöjd.

– Eftersom det inte finns någon heltäckande bok om Kent hoppas jag att folk tycker det är kul. Vissa kanske lär sig något nytt, vissa kanske återupptäcker bandet. Sen om boken är bra eller dålig får andra avgöra.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.