Man med grå kläder sitter på en soffa med en dator i handen, blå och röd kudde bakom sig.
Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket. Bild: Blocket

Lista: Det här är populärast på Blocket i Mölndal

Historiskt sett är annandag påsk den dag då flest handlar på Blocket. Och i Mölndal letar många efter en motorbåt, men också efter begagnade cyklar.
– Under påsken har man varit ledig och då tar man sig tid att rensa ut ur sitt garage eller förråd, säger Tero Marjamäki på Blocket.

ANNONS

Men en annan förklaring enligt sajten är också att många passar på att leta efter begagnade prylar när vi är mitt i ett årstidsskifte.

– Vi kommer ut ur våra hus, som vi har varit inne i under vintern, och då vill man ha lite omväxling. Som till exempel ett par nya utemöbler, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Den främsta anledningen till att många väljer att handla begagnat är för att man vill spara eller tjäna pengar, enligt den undersökning som Blocket har gjort tillsammans med Kantar Sifo. Strax därefter kommer miljöaspekten, där en anledning kan vara att det svenska folket har blivit mer hållbarhetsmedvetna.

De senaste 30 dagarna har cykeln varit på plats nummer ett i Sverige. I Mölndal ligger cykeln på en andra plats.
De senaste 30 dagarna har cykeln varit på plats nummer ett i Sverige. I Mölndal ligger cykeln på en andra plats. Bild: Arkivbild

Vem köper grejer på Blocket?

Barnfamiljer är den grupp som handlar mest på Blocket. Den typiska Blocketbesökaren är någonstans mellan 40-50 år, kvinna och bor i en medelstor svensk stad, enligt Tero Marjamäki.

– Men det vi också kan se är att bilden av begagnathandlaren har breddats. De senaste åren är det fler unga som får upp ögonen för second-hand. Det är också äldre som i takt med digitaliseringen letar sig ut på nätet.

Så här ska du tänka när du köper begagnat

Det finns en hel del faktorer som är bra att ha koll på när man köper begagnat via nätet, bland annat att man köper varan till rätt pris.

– Gör en sökning på samma eller liknade varor. Då kan du jämföra priset och därigenom se att du inte betalar för mycket. När du väl ska köpa produkten tänk på att testa den noggrant, kolla efter skavanker och fråga många frågor. Var en kritisk köpare.

LÄS MER: Guide: Här kan du vandra i Mölndal

För att lättare göra riktigt bra kap rekommenderar Tero Marjamäki att man gör en bred sökning.

– Det finns olika ord som beskriver samma sak. Vissa skriver trädgårdsmöbler andra skriver utemöbler. Testa att skriv lite olika sökord – då kan du lättare få fram ett kap.

Ett annat tips är att lägga till en asterisk, alltså den lilla stjärna som sitter på tangentbordet, efter sitt sökord. Då läggs alla ändelser i ordet till.

Så här ska du tänka när du säljer varor via Blocket

När man ska sälja en produkt via nätet är det viktigaste att man har bra bilder.

– De ska vara ljusa och de ska inte vara i en rörig miljö. Man ska förstå att det är den här produkten som avses att sälja.

Sedan ska man tänka på att sätta en bra tydlig rubrik i annonsen. Den ska vara kort, men samtidigt beskrivande.

– Det är också viktigt att man skriver med vilka skavanker som finns, så köparen är medveten om det. Då blir det en bra upplevelse för både köpare och säljare. Ett annat gyllene tips, som många missar, är att skriva ner alla mått på produkten.

Han rekommenderar att man aldrig ska lägga ut sin adress i annonsen och även att man ska handla med försiktighet. Vill man vara extra försiktig ska man inte heller ha med sitt telefonnummer och vid köpet kan man mötas på en publik plats.

En båt åker på havet.
I Mölndal är det populärast att söka efter motorbåtar. Bild: Arkivbild

Mölndalsborna vill ha motorbåtar

I Mölndal, under de senaste 30 dagarna, har det varit populärast att söka efter en begagnad motorbåt.

– Det är ett otroligt tryck på båtar. Det förvånar mig lite att den ligger högst upp. Det brukar den inte göra när vi tittar på lokal data. Motorbåtarna säljs i en otrolig takt redan nu. Folk verkar ladda för en semester på hemmaplan.

LÄS MER: Ronny tipsar om vandring på Youtube – här är platserna du inte får missa i Mölndal

Cykeln kommer på en andra plats i Mölndal.

– Tittar man på hela riket är cykeln på plats nummer ett de senaste 30 dagarna. Det är en kategori som har stuckit i väg i år, även förra året.

Något som är oväntat är att många söker på Nintendo Switch-spel. Och spelen ligger på en fjärde plats.

– Tv-spel är en sådan grej som har vuxit under pandemin. Folk sitter mer och mer hemma och folk vill aktivera sig.

Blocket i Mölndal: Mest sökt de senaste 30 dagarna

1. Motorbåt

2. Cykel

3. Bord

4. Nintendo Switch-spel

5. Fåtölj

6. Utemöbler

7. Bilar

8. Soffa

9. Byrå

10. Skåp

ANNONS