Lista: Här är tio boktips för hela sommaren

Deckare, klassiker eller feelgood? Mölndals bibliotekarier har letat fram sina bästa boktips. Här är 10 romaner du kan ta med dig till stranden, sommarstugan eller balkongen.

ANNONS
LocationMölndal||

Malin Saaranen och Jenny Westlin Green arbetar på Mölndals stadsbibliotek och älskar att ta med sig en bra roman eller ljudbok ut i trädgården. Här är deras bästa boktips på allt från kriminalromaner till tunga tegelstenar.

Tio boktips för sommaren

Samlade verk av Lydia Sandgren

0
Lydia Sandgrens debutbok Samlade verk kom ut 2020 och vann Augustpriset samma år. Boken är en Göteborgsskildring som utspelar sig över flera decennier.

Beskrivning/baksidestext: ”I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.”

Bibliotekariens kommentar: ”Det var väldigt spännande och roligt att läsa om Göteborg. Jag slukade den och skulle säga att det är en roman som passar väldigt bra till sommaren”, säger Malin Saaranen.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

Spring eller dö av Maria Adolfsson

0
Maria Adolfssons senaste deckare om kriminalinspektör Karen Heiken Hornby. Boken kom ut 2021 och är den fjärde delen i serien Doggerland.

Beskrivning/baksidestext: ”Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död. Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.”

Bibliotekariens kommentar: ”Serien utspelar sig i det fiktiva landet Doggerland och det är väldigt häftiga miljöer. Det är roligt att följa den tuffa huvudpersonen genom böckerna. Jag tycker Maria Adolfsson är Sveriges bästa deckarförfattare just nu”, säger Jeny Westlin Green.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz

0
En sommar på luffen är den första av fyra delar i serien om Anna-Lisa Johansson.

Beskrivning/baksidestext: ”När trettioårskrisande Anna-Lisa Johansson ramlar över romanen "Vägen till Klockrike" på en loppis tar hennes liv en ny vändning. Hon fascineras av berättelsen om luffaren Bolle och bestämmer sig för att själv gå på luffen i sommar-Sverige. Skaffa sig mat och husrum genom att måla staket och klippa gräs. Tjäna pengar på det hon är allra bäst på, att fynda dyrgripar på loppis och sälja vidare. Fundera över vad hon vill göra med resten av sitt liv. Och kanske finns där ute någonstans en kille för henne?”

Bibliotekariens kommentar: ”För den som gillar feelgood och vill läsa en serie kan den här passa bra. Den är somrig och utspelar sig i loppismiljöer. Serien fick också att låna som ljudböcker”, säger Malin Saaranen.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

0
Romanen släpptes 2019 och handlar om pandemier och storpolitik.

Beskrivning/baksidestext: ”Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.”

Bibliotekariens kommentar: ”Boken kom innan coronapandemin, men man känner igen mycket av det som har hänt i verkligheten. Den känns väldigt aktuell”, säger Jenny Westlin Green.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

Historieläraren av Matt Haig

0
Romanen kom ut på svenska 2018 och utspelar sig på många olika platser, i olika tidsåldrar.

Beskrivning/baksidestext: ”Tom Hazard bär på en livsfarlig hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras så många gånger, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv.”

Bibliotekariens kommentar: ”Det här en historia om hur det är det är att leva längre än alla andra, och hur ensamt det kan bli. En lättsmält och bra bok”, säger Malin Saaranen.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson

0
Romanen som utspelar sig under andra världskriget och gavs ut 1985 har blivit en riktig klassiker. Berättelsen har också filmatiserats.

Beskrivning/baksidestext: ”Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten. Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme. Hon är kanske en av dessa få människor som förstått vad kärlek är, att den inte kan odlas, ges näring och vatten eftersom den bara är frånvaron av rädsla. I arv får Simon den självklarhet som en bra mamma kan ge, men också den skuld som så ofta är godhetens följeslagare.”

Bibliotekariens kommentar: ”Ska jag välja en klassiker får det bli den här. Den är så bra. Jag minns inte allt i handlingen men jag har fortfarande kvar känslan från läsningen”, säger Jenny Westlin Green.
Tio boktips för sommaren
Bild: Elvira Linderot

Flickan under gatan av Roslund och Hellström

0
En av många romaner skrivna av deckarduon Roslund och Hellström. Flickan under gatan är den fjärde roman om kriminalkommissarien Ewert Grens.

Beskrivning/baksidestext: ”Det är vinter och bitande kallt. Ewert Grens har trettiofyra olösta fall på sitt bord. Hans älskade Anni ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan. Samtidigt står plötsligt fyrtiotre övergivna barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré. Ewerts kollega Mariana Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade.”

Bibliotekariens kommentar: ”Det här är riktigt klassiska deckare, och vill man lyssna på boken är uppläsningen av Shanti Roney väldigt bra”, säger Malin Saaranen.
Tio boktips för sommaren
Bild: Nina Subin/pressbild

Fråga mig igen av Mary Beth Keane

0
En nyutgiven roman om två familjer i USA. Boken kom ut på svenska i maj 2021.

Beskrivning/baksidestext: ”Två unga par flyttar in på samma gata i en småstad utanför New York. Lena Gleeson längtar efter vänskap. Anne Stanhope avvisar henne bestämt. Men deras barn, Kate och Peter, finner varandra med en vänskap och kärlek som är självklar från start. Bakom stängda dörrar står dock allt inte rätt till, och en våldsam tragedi påverkar båda familjerna under årtionden. Hur mycket kan man egentligen förlåta?”

Bibliotekariens kommentar: ”Det är en sorglig och lättläst familjehistoria, en sån som man slukar. Jag tror att den passar dem som gillade boken När kräftorna sjunger”, säger Jenny Westlin Green.
Bild: Pressbild

Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert

0
Boken är den första delen i en trilogi som utspelar sig i en dystopisk nära framtid.

Beskrivning/baksidestext: ”Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården. Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.”

Bibliotekariens kommentar:
”Det är en dystopi som inte utspelar sig så långt fram i tiden. I boken refererar de till vår nutid, då allt började gå utför. Jag brukar inte läsa den här typen av böcker men den här tyckte jag om”, säger Malin Saaranen.
Tio boktips för sommaren
Bild: Pressbild

Shuggie Bain av Douglas Stuart

0
Douglas Stuarts debutroman som vann Bookerpriset 2020.

Beskrivning/baksidestext: ”Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.”

Bibliotekariens kommentar: ”Det är en skildring av misär på 80-talet. Det låter extremt dystert, men den handlar också om en pojkes kärlek till sin sin mamma. Det finns ändå humor och kärlek i den”, säger Jenny Westlin Green.
ANNONS