Lokala band jazzar loss på kommunens äldreboende

Restriktionerna har lättat, men satsningen på att låta lokala musiker uppträda på äldreboendena i Mölndal fortsätter i år också.
– Vi tänker oss redan att det här är något vi behöver få till även nästa år, säger aktivitetscoachen Ulrika Fred.

ANNONS
|

På en liten uteplats vid Bifrosts äldreboende har sju av de boende slagit sig ned i varsin stol. De väntar, någon sveper en filt över benen. På balkongerna snett ovanför dem rullar några rullstolsburna grannar ut och bakom de stora fönsterglasen intill skymtar några som vill lyssna inifrån.

På den lilla grusplanen framför dem värmer Kristin Ahlin kvintett upp för att köra sin sommarjazz i solen. Ståbasen vibrerar och saxofonen kör en skala. Så hälsar de den lilla publiken välkommen och startar dagens spelning med klassikern Fly me to the moon.

Klockren satsning

Satsningen på musik på äldreboenden drog igång redan förra året, sedan pandemin och besöksförbudet gjort livet ensamt på boendena och många musiker samtidigt fått svårt att få gig.

ANNONS

– Vi tyckte att det blev en klockren satsning förra året, säger Ulrika Fred, aktivitetscoach inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad.

I år har Mölndals stad fortsatt med konsertidén och bokat in totalt 44 kulturarrangemang utanför äldreboendena runt om i kommunen. Precis som förra året är det lokala artister som åker runt och uppträder.

Kristin Ahlin, som står för sången i sin kvintett, uppträdde på boenden också förra året. Hon är mycket nöjd över att satsningen fortsatt.

– Det får fantastiskt många värden för alla parter. Dels är det värdefullt för oss att få spela och sedan betyder det så mycket för publiken. Man ser att de njuter och blir berörda, säger hon.

För Kristin Ahlin är det roligt att få uppträda, men hon lever inte helt på musiken och har klarat sig trots uteblivna spelningar under pandemin.

– Jag spelar inte så mycket, men mina medmusikanter har fått kämpa i år också. Nu har det börjat öppna sig lite, säger hon och menar att spelningarna som kommunen bokat bidrar till möjligheten att klara sig som professionell musiker trots att pandemin inte är över.

Något fint ur pandemin

Satsningen är ett samarbete mellan vård- och omsorgsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.

– Det är win-win. Vi kan ge jobb till det fria kulturlivet och artisterna kan göra de äldre glada. Vi tänker oss redan att det här är något vi behöver få till även nästa år, säger Ulrika Fred.

Kristin Ahlin håller med om att lokala musiker borde få uppträda på äldreboendena också i framtiden.

– Det är något fint som kommit ur pandemin. Det behövs alltid mer professionell musik på äldreboenden och för barn och unga, säger hon och tillägger att det är bra att det dessutom blir en musikalisk bredd på upplevelserna.

Trots att äldreboendena nu tar emot besök igen berättar Ulrika Fred att ensamheten och isoleringen fortfarande finns kvar. Många är väldigt försiktiga och stannar i sina rum. Att lyssna på en spelning betyder mer än bara tillfällig underhållning, menar Ulrika Fred. Det blir något att mötas kring på boendet.

– Har man fått musik som berör ger det ett ypperligt tillfälle att prata om det länge. Det handlar om goda samtal och det slår allt.

Siv Jonasson, 91, bor på Bifrosts äldreboende. Hon kan inte minnas att det blivit så mycket prat om musiken hon hört hittills, men tycker om underhållningen ändå.

– Det är jättefint. Jag försöker gå varje gång om det passar, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS