Löpning natten lång i skogarna utanför Lindome

Klockan 10 i lördags morse gick starten. Då gav sig ett 70-tal löpare ut på Bunketorp Backyard Ultra Trial – långloppet där det gäller att springa flest varv på en 6,7 kilometer lång bana.

En av alla löpare på plats vid IK Uvens tävlingsområde i Bunketorp var Lindomebon Fredrik Reinhold, snart 50 år.

Han gillar konceptet ultralöpning – det vill säga sträckor som är längre än ett maratonlopp som ju mäter 42 kilometer.

– Det är en ganska skonsam form av träning. Man springer i sin egen takt och det är en social grej att komma hit och träffa folk. Den gamla klyschan ”ett varv i taget” passar bra in här, säger han.

Lopp i Schweiz

Fredrik Reinhold började springa för drygt 15 år sedan och gjorde sitt första ultralopp 2014.

Första året i Bunketorp Backyard Ultra Trial tog han sig runt 13 varv och i fjol gav han upp efter 19 varv.

Hur kommer det att gå i år?

– Jag vet faktiskt inte. Formen är väl skaplig men jag har ett annat lopp som jag ska springa snart också så jag vill inte gå och skada mig inför det. Får se hur det känns.

Vad är det för lopp du ska springa?

– Loppet heter Ultra Tour Monte Rosa och är tio mil. Det brukar gå i Italien men i år har man lagt banan i Schweiz.

Fullträff med vädret

Bunketorp Backyard Ultra Trail i Lindome avgjordes i år för tredje gången. Första året drabbades tävlingen av ett skyfall och i fjol rådde tropisk värme under tävlingsdagen.

Men nu kändes det som tredje gången gillt för arrangörerna med närmare 20 grader varmt och en svag vind vid start- och målområdet.

– De yttre förutsättningarna är perfekta i år, sa IK Uvens nöjde vice ordförande Torbjörn Grahn till Mölndals-Posten strax efter starten.

Dessförinnan hade han i ett tal uppmuntrat löparna att tänka en gång extra innan de bryter tävlingen.

– Kom ihåg att ni orkar alltid ett varv till ...

Ifjol vann Fredrik Stjärnvy tävlingen med sina 25 genomförda varv. Närmast efter honom kom Therese Eriksson och Aramis Sasinka som båda sprang 24 varv.

I praktiken innebär det att de var igång i över ett dygn och avverkade en sträcka på nästan 17 mil.

Det är amerikanen Gary Cantrell, mer känd som Lazarus ”Laz” Lake, som är mannen bakom tävlingsformen ”Backyard Ultra”. Han har själv korsat USA till fots med start i Rhode Island och mål i Oregon.