Nina Nilsson ser det som mycket olyckligt om personalen inte skulle få en sammanhängande semester i sommar.
Nina Nilsson ser det som mycket olyckligt om personalen inte skulle få en sammanhängande semester i sommar. Bild: Privat/arkivbild

Målet: Semester i sommar för Mölndals sjukhus personal

Förra året blev många inom covidvården utan sammanhängande sommarsemester. I år är planen att sjukvårdspersonalen på Mölndals sjukhus ska få en längre tid för återhämtning. Om det blir möjligt i praktiken återstår att se.

ANNONS
|

– Sammanhängande ledighet under fyra veckor i juni–augusti är jätteviktigt. Ska vi ha någon chans att stå kvar i det här behöver vi återhämtning, säger Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska på Mölndals sjukhus och förtroendevald i Vårdförbundet.

Och planen är att hon och kollegorna ska få sin semester.

– För hela Sahlgrenska universitetssjukhuset är vår absoluta intention att medarbetarna ska få ut fyra veckor sammanhängande semester. Allt är inte färdigt, men de flesta verksamheter i Mölndal klarar detta. De som får semester i juni har fått besked, säger Åsa Sand, områdeschef för flera av verksamheterna på Mölndals sjukhus, bland annat intensivvårdsavdelningen och akuten.

ANNONS

LÄS MER:En vanlig dag på covidavdelningen – här har personalen kämpat i ett år

Beror på pandemin

Hur det blir i verkligheten återstår dock fortfarande att se. Om det vill sig illa kan de utlovade semestrarna behöva dras tillbaka igen.

– Vi kan inte planera utvecklingen av pandemin. Det försvårar för oss, men vi har en klar intention om att erbjuda fyra sammanhållna veckor. Personalen har slitit hårt och behöver verkligen en sammanhållen ledighet. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Åsa Sand.

Nina Nilsson ser med oro på om personal skulle behöva ställa om och jobba i stället för att gå på semester.

– Det vore oerhört olyckligt. De behöver sin återhämtning, säger hon.

Nina Nilsson.
Nina Nilsson. Bild: Privat

Karin Frank, huvudskyddsombud inom Vårdförbundet, håller med.

– Det man behöver är återhämtning. Det finns en oro för att många kommer att gå in i sjukskrivning när det här är över. De är lojala mot sina kollegor och vill inte lämna patienterna i sticket, säger hon.

LÄS MER:Så långt har vaccineringen i Mölndal kommit: ”Känns som att det lossnat”

För låg ersättning

Om de ändå skulle hamna i den sitsen behöver personalen kompenseras ordentlig för flyttad semester, menar hon och berättar att personalen är så trött att det behövs en rejäl pengapott för att motivera att vilan skjuts upp.

För att öka motivationen att flytta semestern om det skulle behövas har Västra Götalandsregionen bestämt sig för att höja ersättningen för den som frivilligt förskjuter på sin beviljade semester. Tidigare var ersättningen 8 000 kronor per vecka som flyttats utanför sommarmånaderna. Nu har den ändrats till 10 000. Nina Nilsson tycker inte att det räcker.

– Det finns regioner som betalar 16 000 eller mer för en semestervecka. Att gå från 8 000 till 10 000 anser jag är för lågt, säger hon och menar att det också måste tas med i beräkningen att de anställda varit under hög arbetsbelastning under året som passerat och haft uppdelad ledighet sommaren 2020.

Också Karin Frank ser en ordentlig ersättning i pengar som viktig om det inte går att få semestrarna som planerat.

– I det här läget är det pengar som kan visa uppskattning. Men det har varit svårt att få till en dialog med regionen kring den ekonomiska ersättningen, säger hon.

Behöver mer personal

Trots att återhämtningen är välbehövlig ser Nina Nilsson med oro på det faktum att semestrarna gör att ännu färre ordinarie är på plats inom intensivvården under sommaren. Särskilt sedan en del anställda sjukskrivit sig eller sagt upp sig på grund av den höga belastningen under pandemin.

LÄS MER:Smittan ökar – nästan 7 000 fall av covid-19

– Vi är i en situation där intensivvården har för få medarbetare i förhållande till det uppdrag vi har. Vi var för få redan innan pandemin. Målet är att vi ska ha en sammanhållen semester. Samtidigt ser jag svårigheter att få ihop bemanningen då det är en belastning med både covidpatienter som kräver intensivvård och en ordinarie intensivvård som ska fungera parallellt, säger Nina Nilsson, och fortsätter.

– Viker inte pandemin ser jag med stor oro på hur sommaren ska utveckla sig.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS