Målet för eleverna på Krokslättgymnasiet: Samla in 10 000 kronor mot barnarbete

Hur kan en t-shirt kosta 49 kronor? Den, och många andra frågor har eleverna på handelsprogrammet diskuterat då Musikhjälpen i Sveriges Radio och SVT i år belyser barnarbete. Nu har eleverna startat en egen insamlingsbössa med målet att få in 10 000 kronor

ANNONS
|

Sedan 2008 har SR och SVT sänt Musikhjälpen där olika frågor belysts och miljontals kronor samlats in. Årets tema är – För en värld utan barnarbete och klockan 20 på måndagen inleder de tre programledarna Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia 144 timmars direktsändning från en glasbur i centrala Norrköping.

LÄS MER:Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

”De ska gå i skolan”

Musikhjälpens teman har under åren också gett inspiration till undervisning i grundskolor och gymnasier. Exempelvis för ettorna på handelsprogrammet på Krokslättsgymnasiet. I förra veckan arbetade klassen i grupper med fokus på Musikhjälpen och barnarbete.

– Det handlar om barn som är fem till sju år gamla, och ungdomar i vår ålder som måste jobba varje dag för att familjerna ska kunna överleva, säger Thea Nordal.

ANNONS

LÄS MER:Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

– Det är fel för de ska gå i skolan, säger klasskompisen Sara Ilijeva.

Vill nå ut till många

Klassen har läst på om hur Musikhjälpen fungerar och hur man på bästa sätt kan nå ut till så många som möjligt på sociala medier. Några har varit i Mölndal galleria, delat ut flyers och informerat om barnarbete medan andra har tittat på hur företag jobbat med att påverka större samhällsfrågor.

LÄS MER:Frejagymnasiet skriver historia – ska göra praktik och laga mat i Kenya

– Vi har till exempel pratat om hur det kan komma sig att en t-shirt kostar 49 kronor och vad som kan ligga bakom det, säger läraren Sofia Larsson.

Musikhjälpen 2021

Sedan 2008 har tre programledare låsts in i en glasbur där de i 144 timmar i sträck sänder direkt i SR och SVT.

Syftet är att samla in pengar till och lyfta upp ett vanligt förekommande problem i världen. Årets tema är: För en värld utan barnarbete och programledare är Anis Don Demina, Oscar Zia och Brita Zackari.

I år står glasburen i Norrköping och sändningen startar 13 december klockan 20 och pågår till 19 december.

Lyssnare uppmanas bland annat att önska låtar och betala pengar för det alternativt starta en egen insamling. Krokslättsgymnasiets insamlingsadress är: https://bossan.musikhjalpen.se/krokslattsgymnasiet-i-moelndal

I veckan som kommer ska grupperna i klassen redovisa sitt arbete för varandra. Men minst lika viktigt verkar jobbet med klassens insamlingsbössa vara. På måndagsmorgonen hade den dragit in 3 113 kronor, men målet är betydligt högre satt.

LÄS MER:Lucas Simonsson är mäktigast på Instagram

– Vi siktar på att samla in 10 000 kronor. Det tror jag vi löser innan vi stänger bössan 21 december, samma dag som vi går på jullov, säger Julia Höij.

– Vi har fixat en egen qr-kod och från den kommer man direkt till vår hemsida där man kan swisha pengar, säger Melvin Falk.

Gemensamt jobb

När Mölndals-Posten träffar eleverna har klassens insamling nått plats 226 av 1 598 startade insamlingsbössor. Men fler lär startas innan Musikhjälpen är över för i år.

– Jag tror det här kommer vara ett bra sätt för klassen att komma samman, att vi gör det här gemensamt, säger Thea Nordal.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS