Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter två år av att nästan, men inte riktigt, ha nått ända fram kan Mölndal nu äntligen titulera sig Årets superkommun. Bild: Anna Mattisson
Efter två år av att nästan, men inte riktigt, ha nått ända fram kan Mölndal nu äntligen titulera sig Årets superkommun. Bild: Anna Mattisson

Mölndal är Årets superkommun 2021

Tredje gången gillt!
När Dagens samhälle under tisdagen utsåg Årets superkommuner hamnade Mölndal allra högst i kategorin storstadskommun. Ett efterlängtat besked, efter två år av att bara nästan nå ända fram.

– Äntligen! Vi har varit nominerade flera år och fått stolta silver- och bronsplaceringar. I år var det vår tur att ta hem guld, säger stadsdirektör Mio Saba Sjösten i ett pressmeddelande.

Också kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) var glad.

– Jag visste verkligen inte hur det skulle gå, men när vi vann blev vi väldigt genuint glada. Det kändes inte säkert, eftersom vi hamnat tvåa två gånger. Nu ska vi slåss för att behålla förstaplatsen, säger han.

Grannkommun med i slutstriden

Dagens samhälles ranking, Årets superkommun, har fyra olika kategorier i år. Mölndal tävlade i kategorin storstadskommun, dit 46 av landets kommuner räknas. Tre kommuner hade gått till toppstriden: Mölndal, grannen Härryda och Nacka. Och Mölndal gick alltså segrande ur det hela.

I nomineringen beskrevs Mölndal bland annat såhär: ”En växande kommun i Göteborgs omedelbara närhet, där arbetsmarknaden är stark, liksom den kommunala ekonomin. Befolkningen är högutbildad och kultur- och fritidsverksamheten rankas högt. Just nu byggs ett nytt badhus i Åby arenastad, ett område för idrott och friluftsliv. Där kan det även bli en ny isstadion.”

LÄS MER: Lång väntan för att få en lägenhet – kötider på upp mot 12 år

Positiva tongångar

Under den livesända gala där vinnaren skulle utses, beskrev Kristian Vramsten själv Mölndals nuläge som positivt, liksom för de flesta kommuner i en storstadsregion.

– Vi har tillväxt, det är positiva tongångar. Vi har nettoinflyttning, ett blomstrande näringsliv och bra utveckling av infrastrukturen, sa han.

Han ser det som ett långsiktigt arbete som nu bär frukt. Mycket tror Kristian Vramsten också beror på många små förbättringar, inom bland annat vården, skolan och kring miljöfrågor.

– Jag tycker det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Vi jobbar konstruktivt och medvetet med bred politisk förankring. När det gäller de riktigt stora frågorna, som Mölndals station eller Åby arenastad, har vi stor samstämmighet mellan de flesta partierna, säger han och tillägger samtidigt att det inte går att luta sig tillbaka.

– Vi ska njuta och vara nöjda, men vi kommer inte att slå oss till ro.

På frågan vad som finns kvar att leverera till Mölndalsborna svarade stadsdirektör Mio Saba Sjösten att det handlar om att ständigt förbättra skola, vård och omsorg.

LÄS MER: L backar från sparkrav på skolan: "Går inte att effektivisera"

Rankningen bygger på över 40 000 mätpunkter i olika 18 kategorier. Bland annat handlar det om hur många nya invånare som lockats dit, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Också kategorier som skola, barnomsorg, äldreomsorg och arbetet inom Agenda 2030 väger tungt.

Evig tvåa

Både 2018 och 2019 kom Mölndal tvåa. Förra året nominerades inga kommuner på grund av pandemin. I år tog i stället Härryda kommun silverplatsen.

Förutom storstadskommun utsågs också en vinnarkommun i kategorin småstad och landsbygdskommuner. Där kammade Kalmar hem årets förstaplats tack vare bland annat god jämställdhet, bra skola, rikt kulturliv och god landsbygdsutveckling. Också arbetet med miljö- och klimatfrågor ledde mot segerpositionen.

I kategorin städer och stadsnära kommuner, placerade sig Uppsala allra högst.

Den fjärde och sista kategorin är årets raket, och lyfter fram den kommun som klättrat flest positioner i rankingen. Munkfors knep den topplaceringen.

LÄS MER: Här är fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.