Mölndal behöver fler volontärer – Matz berättar om sitt engagemang på äldreboendet

Nu söker kommunen fler volontärer som vill vara med och bidra på olika sätt, antingen på ett äldreboende, en förskola eller genom att hålla i aktiviteter. Matz Engström är volontär på Brattåsgårdens äldreboende och delar med sig om sitt engagemang som har gett honom en mening med livet.

ANNONS
LocationMölndal, Kållered||

I Mölndals alla hörn arbetar människor i olika åldrar med sina ideella engagemang. Volontärer är det rätta ordet, men de beskrivs också i många fall som vardagshjältar och vänner. Några av volontärerna hjälper bland annat till på äldreboenden, träffpunkter, badbussen och förskolor, medan andra exempelvis håller i disc-golf, språkpromenader, surfcaféer, boule eller besöker någon.

LÄS MER:Lokala band jazzar loss på kommunens äldreboende

Margareta Samuelsson är volontärsamordnare från Mölndals stad och hon menar att det inte finns någon direkt åldersgräns och att det i många fall inte heller krävs någon förkunskap.

– När vi startade det här 2009 så var de allra flesta volontärerna seniorer, men nu är det en stor skillnad där den yngsta varit 11 år och den äldsta 85 år. Vill man bidra på något sätt är man varmt välkommen att göra det, säger hon.

ANNONS
Margareta Samuelsson.
Margareta Samuelsson är volontärsamordnare och hon berättar att människor som söker in oftast har en längtan efter att få ge tillbaka. Bild: Sanna Puoskari

Har en längtan efter att få känna sig behövda

I normala fall finns det ungefär 200 volontärer, men under pandemin fick de ställa in och pausa många verksamheter, besöken på äldreboendena och det populära språkcaféet på Möllan. Men många volontärer hittade nya vägar att ses på.

– Det är många som har hängt i och exempelvis gått på promenader, haft kontakt via telefon och hjälpt till att handla. Det har varit helt fantastiskt med alla som ställt upp under pandemin med att handla, hämta paket och fixa låneböcker och mycket, mycket mera, säger hon.

LÄS MER:Hemgjord glass, luftfuktare och solhattar när äldreboendena hanterar sommarvärmen

Under sen vår trillade det in många volontäransökningar, men kommunen söker fortfarande fler volontärer som vill vara med och bidra. Margareta Samuelsson berättar att människor som söker in oftast har en längtan efter att få ge tillbaka.

– Ansökan är öppen och jag tycker att man ska ansöka om man känner att man har tid och lust, både ung som gammal. Att engagera sig ger mycket till många och samtidigt ger det otroligt mycket tillbaka, det är mycket hjärta i denna verksamhet.

– Det är win-win för alla inblandade.

Att vara volontär på ett äldreboende:

Positivt: Man får många klappar på axeln, motion, ett socialt liv och det finns mycket glädje och skratt inom verksamheten.

Negativt: Ibland kommer det svårare stunder då man måste ta farväl av en vän.

Matz Engström, volontär på Brattåsgården.

"Jag får jättemycket tillbaka”

Vid det gamla Kållered centrum ligger Brattåsgårdens äldreboende. Där finns det totalt 38 lägenheter, varav 16 är till för demenssjuka. Matz Engström har varit volontär på äldreboendet i elva år och det är något som förgyller hans dagar.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att få hjälpa till och jag får jättemycket tillbaka. Det är ett bra ställe att vara på då det finns mycket skratt och man kan skoja. Jag gör det här med stolthet och det har gett mig en mening med livet, säger Matz Engström.

LÄS MER:Supportrarna på Fässbergs äldreboende fick jubla till slut

Själva arbetet som volontär på ett äldreboende kan variera från dag till dag, men Matz försöker på olika sätt underlätta de äldres vardag genom att hjälpa till med att byta lampor, hänga upp tavlor, få tekniken att fungera – och sitter i många fall också med och bara lyssnar.

– En viktig egenskap är att kunna känna empati för andra människor. Jag är i deras ålder och kan ganska enkelt sätta mig in i hur de har det. Tanken är att jag ska fungera mer som en vän och inte en anställd, men sen handlar det också om personkemi och det är inget man kan styra över.

Matz Engström.
Matz Engström berättar att det är svårt att ta farväl av en vän, men att han samtidigt fått ett nytt perspektiv på livet och blivit mer tacksam för det han har. Bild: Sanna Puoskari

Enligt Matz finns det många fördelar med att vara volontär, där några av sakerna är att man får mycket motion, många klappar på axeln och ett mer socialt och värdefullt liv. Men det finns också svårare stunder när man måste ta farväl av en vän.

– Nackdelen med det här arbetet är att människor försvinner. Det är jobbigt, men jag kan skaka av mig det och inte gräva ner mig i det för mycket.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS