Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ebba Bergström
Bild: Ebba Bergström

Mölndal följer trenden i kyrkovalet och Lindome ser sig likt ut

Två nya nomineringsgrupper och tappade mandat för alla utom Miljöpartierna. Så blev resultatet i Mölndals pastorat efter söndagens kyrkoval.
I Lindome var resultatet stabilt och Samling för kyrkan i Lindome församling fortsätter ha egen majoritet.

– Mölndal är lite som ett Sverige i miniatyr, och vi ser ganska mycket samma trender här som i landet i stort, säger Carl Sjögren som är kyrkoherde i Mölndals pastorat.

De trenderna är att nomineringsgrupper som är kopplade till politiska partier backar samtidigt som Vänstern i svenska kyrkan (som inte är kopplat till Vänsterpartiet) går framåt.

Mölndal: Två nya och två färre

Valets skräll i Mölndal var att Vänsterpartiet i Svenska Kyrkan tog sig in i kyrkofullmäktige och gick från noll till över tio procent av rösterna. De hade dock bara två kandidater på sin lista och då man inte kan fylla på i efterhand kommer Mölndals kyrkofullmäktige nu endast ha 37 ledamöter.

Även den helt nya nomineringsgruppen Kristdemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige och fick drygt fyra procent av rösterna.

I övrigt tappade alla partier förutom Miljöpartister i Svenska Kyrkan De Gröna.

LÄS MER: Medlemmar från hyllade 60-talsbandet The Spotnicks uppträdde på Hällesåkersgården

Gör inte så stor skillnad

– 80 procent av verksamheten påverkas inte så mycket av vem som styr egentligen utan det är sådan verksamhet som vi kommer göra oavsett, säger Carl Sjögren.

Nomineringsgruppernas politiska åsikter kan påverka mer i detaljfrågor, så som kyrkan matutdelning, men det mesta arbetet rullar på oavsett. I det stora hela tycker Carl Sjögren att allt arbete runt kyrkovalet kanske kosta mer än det smakar.

– Det kostar fruktansvärt mycket pengar för små förändringar, säger Carl Sjögren.

Mer av samma i Lindome

I Lindome var det inga större förändringar jämfört med senaste valresultatet. Miljöpartister i Svenska kyrkan röstades ur kyrkofullmäktige och deras mandat gick till det största partiet Samling för kyrkan i Lindome församling. I övrigt förblir fördelningen den samma.

LÄS MER: Glatt mingel när före detta kyrkoherde återvänder som biskop

Ylva Leitzinger, kyrkoherde i Lindome pastorat, säger att de kommer fortsätta med det arbete som man redan gör.

– Vi kommer fortsätta satsa på barn och unga som vi sagt att vi vill göra. Det blir kanske ingen större förändring utan en mer en ortsättning av det goda arbete som vi redan gör, säger hon.

Glada över fortsatt förtroende

Irene Brodd är ordförande i Lindome kyrkoråd och representant för Samling för kyrkan i Lindome församling. Hon säger att de är glada över resultatet.

Varför tror du att Lindomeborna röstar på er?

– Vi har jobbat väldigt hårt för att få den kyrkan som vi har i Lindome. Och jag har märkt att vi har fått förtroende från våra medlemmar och jag tackar och bugar nu när de vill att vi fortsätter vårt arbete, säger hon.

LÄS MER: Jessica Wetterling var starstruck under hela första året i riksdagen

Glad stämning under valdagen

Både i Mölndal och i Lindome var det glada miner vid vallokalerna även om det var en del köer under söndagen. Både Carl Sjögren och Ylva Leitzinger var mycket nöjda med valdagen.

– Det finaste var nog att folk hade med sig sina barn som stod med i kön och i det gröna båset. Det tyckte jag var väldigt tjusigt. Det var många som kände att det var en demokratisk rättighet och skyldighet när de fick hem en valsedel i brevlådan och det var fint att de även tog med barnen, säger Carl Sjögren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.