Mölndal fyller 100 år – Per Andersson leder fest i Stadshusparken

Nästa år fyller staden 100 år och det ska uppmärksammas – med bakelse, en egen låt och festival under ledning av Balltorpssonen Per Andersson. Mölndalsborna uppmanas att både delta och komma med egna sätt att hylla 100-åringen.

ANNONS
|

Mölndal helt 100. Det är så ledningen för jubileet valt att kalla det kommande feståret. 2021 är det 50 år sedan kommunsammanslagningen och 2022 är det Mölndals stadsrättigheter som fyller jämnt.

– Att vi ska fira och till viss del hur, det vet vi, men vi vill också bjuda in Mölndalsbor, föreningar, organisationer och företag från hela staden att komma med förslag vad de vill fylla jubileet med, säger Astrid Ekermo, projektledare för Mölndal helt 100.

LÄS MER:50 år med Mölndal – vem bryr sig?

Hon, Daniel Pawholm som är projektledare för Mölndalsdagarna 4–6 juni och Hanna Eklöf, antikvarie från Mölndals stadsmuseum tar emot med bubbel och röd matta i Stadshusparken för att berätta om firandet. Ett firande som de uppger ska pågå under hela året i alla kommundelar.

ANNONS

Som bakprogram i tv

En Mölndalslåt är redan skriven av Teater Glädje, den dagliga verksamheten som har teater som huvudsysselsättning. I höst ska en inspelning göras för att låten sedan ska bli publik i början av nästa år.

Vidare kommer representanter från fem bagerier i kommunen att agera domare i en tävling där en särskild Mölndalsbakelse ska tas fram. De kommer sedan att sälja bakverket som ska skapas, under vissa givna förutsättningar, av studenter på Frejagymnasiets restaurang- och bageriprogram.

– Studenterna kommer att tävla i par. Ungefär som i Hela Sverige bakar i TV4, säger Daniel Pawholm.

Mölndal helt 100

Ett smakprov på vad jubileet kommer innehålla:

• Mölndals jubileumsbakelse.

• Mölndals jubileumslåt.

• Mölndalsdagarna 4–6 juni.

• Stadens invånare och verksamma inom Mölndals stad är inbjudna att själva, som en del av jubileumsfirandet, skapa projekt och aktiviteter.

• 2022 års 100-årsjubilarer firas.

* Utställningen Livet är en fest på Mölndals stadsmuseum.

Vill spegla många sidor av en fest

På Mölndals stadsmuseum invigs redan i februari nästa år utställningen Livet är en fest. Och som vanligt vill museet få intryck utifrån, den här gången handlar det om Mölndalsbornas festföremål.

LÄS MER:Ny utställning på Mölndals stadsmuseum: ”Berör den nutida situationen för tatuerare”

– Det är en utställning om vikten av att fira. Men som med allt annat så finns det också en baksida. Blir någon inbjuden finns det också någon som blir exkluderad. En efterfest kan bestå av såväl lyckorus som baksmälla och ångest, säger Hanna Eklöf.

Balltorps storstjärna klar

4–6 juni ska det bli fest på riktigt i och kring Mölndals innerstad. Megaloppis och utomhusbio på torget, intima jazzupplevelser och teaterföreställningar följt av en ungdomskväll i Åbybergsparken samt en huvudarena med blandade artister i Stadshusparken.

LÄS MER:Glädjebeskedet: Nu blir det kultur i Kvarnbyn igen

– Det kommer bli både nationellt kända och lokala artister. Jag kan inte ge dig några namn än. men snart kommer det hände grejer, säger Daniel Pawholm.

Klart är i alla fall att Balltorps storstjärna Per Andersson kommer agera konferencier lördagen 4 juni.

Per Andersson under inspelningen av filmen Göta Kanal 4 i Karlsborg.
Per Andersson under inspelningen av filmen Göta Kanal 4 i Karlsborg. Bild: Olof Ohlsson

– Man vill ju inte missa en sån här klassiker. Det kommer bli episkt, säger Per Andersson under en paus av inspelningen av kommande filmen Göta kanal 4.

Har du några idéer redan nu på vad du ska göra?

– Det finns väl några stycken. Jag hade en idé som jag inte fick göra för SVT i Stjärnorna på slottet. Alla skulle få på sig en bindel och sen skulle det jättesnabbt komma in frisörer och raka av alla allt hår. Tänk om man kunde göra det i Stadshusparken. Anställa en massa frisörer för en massklippning. Det vore nåt.

Och om inte det går?

– Jag och Pawen (Daniel Pawholm) gjorde ju ett Mölndalsmedley för många år sen. Det var riktiga arenarocklåtar som var mölndalifierade, lokalpatriotiskt så det knakade. Det skulle man ju vilja plocka fram, säger Per Andersson som i höst, efter snart två års väntan, ska ha premiär för den egna föreställningen Räkhäst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS