Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mölndal goes pride firades på Stadsbiblioteket – Joakim och Amanda från ”En gay i taget” poddade inför publik

Mölndal goes pride är i full gång. Som en del i firandet bjöd syskonen Joakim och Amanda Ferm på livepodd i Stadsbiblioteket.

Joakim och Amanda Ferm har precis ställt upp ett par mikrofoner, en mixer och en dator på ett bord i Stadsbiblioteket. De är syskonen bakom podden ”En gay i taget”, och har kommit för att podda inför publik. Temat för kvällen är samkönade äktenskap.

– Vi ska prata om hur det började med att man först som homosexuell bara kunde ingå partnerskap, inte gifta sig. Allting som ingick i ett ”vanligt” äktenskap ingick ju inte där. Sen kommer vi berätta hur det utvecklades till att samkönade så småningom också fick gifta sig, säger Joakim.

Podden

Livepodden som framfördes i Stadsbiblioteket under torsdagskvällen är en del av det pride-firande som arrangeras av Mölndals stad, vilket i sin tur går under parollen ”Mölndal goes pride”. Festligheterna började redan den fjärde juni under Mölndalsdagarna, och ska pågå fram till den tolfte juni.

– Det känns jätteroligt att vara en del av detta. Vi var också på Eklanda fritidsgård i tisdags och pratade lite med ungdomar där, berättar Joakim Ferm.

Podden ”En gay i taget” har syskonen drivit sedan ett år tillbaka, och där fokuserar de på olika HBTQI-relaterade ämnen.

– Det kan vara ämnen så som hatbrott, kroppshets och skönhetsideal, homosexualitet och religion, eller psykisk ohälsa bland HBTQI-personer, såna saker, säger Joakim Ferm.

– Sen pratar vi lite om oss själva också där vi berättar hur det var att komma ut som homosexuell, tillägger Amanda Ferm.

”Vill vara en röst”

Bakgrunden till Joakims och Amandas podd sträcker sig ända tillbaka till deras egen uppväxt i Balltorp.

– Vi kommer från en familj med fem barn, varav två är gay. Det känns inte som att det är så vanligt att flera i samma familj kommer ut som homosexuella, och vi kände väl att vi hade något unikt att säga. Vi vill vara en röst som vi hade behövt när vi var yngre, berättar Amanda.

– Det fanns till exempel inget sådant i skolan. Inom sexualkunskapen kanske man pratade om homosexualitet under en lektion. Visst, man kunde säkert prata med någon kurator eller så, men man visste inte vad man kände, tillägger Joakim.

Erfarna livepoddare

När det väl var dags för poddandet på Stadsbiblioteket var det en ganska liten men fokuserad skara lyssnare som hittade dit.

Har ni någon erfarenhet av just livepoddande sen tidigare?

– Ja, vi körde på Westpride förra året. Då var det Westpride på Eriksberg i Göteborg – det var ju mycket mer folk än här. Men Mölndal goes pride är lite mindre, så det får man ju räkna med, säger Joakim Ferm.

LÄS OCKSÅ: Mölndalsdagarna är igång – här är alla bilder från folkfesten

LÄS OCKSÅ: Pia lämnade vården – nu gör hon sallad på Pia’s place i Mölndal

LÄS OCKSÅ: Nior samlades för avslutningsfest – för första gången på två år

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.