Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndal kan bli årets kulturkommun 2021.
Arkivfoto Bild: Catrin Hansson
Mölndal kan bli årets kulturkommun 2021. Arkivfoto Bild: Catrin Hansson

Mölndal kan bli kulturkommun 2021

Mölndal är en av sju som har chans att bli årets kulturkommun 2021.
– Vi är väldigt stolta över det vi gör, säger Annika Stedner, kulturchef Mölndals stad.

Sju nomineringar har kommit in till fackförbundet Vision för att utse kulturkommun 2021. Det är ett lägre antal nominerade än tidigare år, då det brukar vara mellan tio och 15 kommuner.

Nu ska juryn undersöka hur bra de nominerade är på kultur. Information tas in genom intervjuer/samtal med bland annat politiken, media och personer inom kulturen på plats i varje kommun.

– Vi tittar på kulturutbudet och på hur det har sett ut under pandemin när det gäller museer och bibliotek, som hur man har haft biblioteken öppna. Vi tittar på kultur och hälsa, om det finns särskilda åtgärder där. Vi kommer att hålla på med research i en månad till. Vi har ganska så mycket jobb att göra, säger Ewa Henriksson, kulturansvarig Vision och jurynmedlem.

Annika Stedner ser nomineringen av Mölndal som ett kvitto på det arbetet som redan görs i kommunen. Hon nämner bland annat det nya stadsbiblioteket som utsågs till ett av de tre bästa i landet 2019, utställningarna på stadsmuséet och den politiskt klubbade planen för barn- och ungdomskultur.

– Jag tänker också på att vi under den här förfärliga coronan är en av få kommuner som haft ett fulltecknat sommarlovsprogram. Det är rätt många bitar, så det syns nog att vi håller på mycket, säger Annika Stedner.

Så du ser fina chanser för vinst till Mölndal?

– Jag vet ju inte vilka de andra kommunerna är. Vi är väldigt stolta över vad vi gör, men det finns alltid mer att göra. Jag tänker att bara vara nominerad kan ge mer uppmärksamhet kring det arbete vi faktiskt bedriver i Mölndal, säger Annika Stedner.

Priset delas ut för den 32:a gången. Förutom äran får vinnaren ett diplom, ett konstverk som köps in specifikt till den vinnande kommunen och vandringspriset – ett glasäpple av Rune Strand.

Prisutdelningen sker den 26 november i Sundbyberg, som är 2020-års kulturkommun.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.