Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mölndals ansvariga politiker – tysta i fallet om Olle: ”Kan inte uttala mig”

De två högsta politikerna i vård- och omsorgsnämnden ger närmast identiska svar i sina kommentarer till fallet Olle. Ingen av dem vill uttala sig i något enskilt fall som rör nämndens myndighetsutövning.

Under onsdagsmorgonen skrev Mölndals-Posten om ”Olle”. En pojke i lågstadieåldern med autism och pragmatisk språkstörning som gör det svårt att använda språket i det sociala samspelet. Hans familj ansökte för två år sedan om fyra timmars avlösarservice där antingen Olle skulle kunna göra något ensam med en stödperson alternativt att övriga familjen gjorde något tillsammans medan Olle var kvar hemma med stödpersonen.

Vård- och omsorgsförvaltningen avslog familjens ansökan men i både förvaltningsrätten och kammarrätten fick familjen rätt. Fast någon avlösare har de inte fått. I stället startade förvaltningen en ny utredning – som återigen gav familjen avslag till vad den enligt domstolarna hade fått rätt till.

”Ska följa alla domslut”

Göran Isacsson (M) är vård- och omsorgsnämndens ordförande och Ove Dröscher (S) är vice ordförande. Så här svarar de på frågorna från Mölndals-Posten.

Hur ser du på att en familj får rätt i två domstolar men ändå inte får stöd från vård- och omsorgsförvaltningen?

– Jag vill och kan inte uttala mig i enskilda fall. Jag är inte insatt i fallet och även om jag hade varit det skulle jag inte kunnat uttala mig. Givetvis ska vi följa alla domslut som fattas men om frågan gått tillbaka till förvaltningen och de startat en ny utredning så har de gjort det för att det behövts, säger Göran Isacsson.

– Jag kan inte kommentera individärenden. Vi har skrivit under en tystnadsplikt och vi får inte lov att lämna ut individupplysningar. Det här arbetet i nämnden handlar om myndighetsutövning och inte om partipolitik, säger Ove Dröscher.

Att ärendet så här långt tagit två år och att familjen inte hörde något från förvaltningen förrän de själva tog kontakt i februari 2022, nästan ett halvår efter kammarrättens dom hade kommit. Hur ser du på det?

– Om vi inte lämnar besked så kan det handla om att ärendet behöver utredas på nytt. Men jag kan inte uttala mig i enskilda fall, säger Göran Isacsson.

– Det låter lite knepigt att man inte hör av sig inom en viss tid, det säger jag rent generellt. Men om det stämmer att de hört av sig så sent så låter det inte bra, säger Ove Dröscher.

Om kritiken från experten

Jan Turvall på Göteborgs universitet, expert på förvaltningsrätt, anser att Mölndals stad gör sig skyldig till domstolstrots genom att inte ge familjen det den fått rätt till i två domstolar. Hur ser du på det?

– Givetvis ska vi inte göra oss skyldiga till domstolstrots men jag är inte insatt i fallet och kan inte uttala mig i individuella ärenden. Min bedömning, utan att ha exakta siffror, är att domstolarna under de senaste fyra åren går på vår linje i 90 till 95 procent av fallen som överklagats. Förvaltningen tar hand om de flesta fallen på delegation och det är bara ett fåtal som vi politiker involveras i. Men med de procenttalen känner jag mig trygg i att vi har en rättssäker process i Mölndals stad, säger Göran Isacsson.

– Jag har ingen kunskap om det och det här har jag bara fått höra från dig. Jag kan inte uttala mig om det, säger Ove Dröscher.

LÄS OCKSÅ: Beslutet klubbades igenom under torsdagen – de äldre får bo kvar på Sörgården

LÄS OCKSÅ: Här invigs Mölndals nyaste boende: ”Verkligen helt fantastiskt”

LÄS OCKSÅ: Anna-Clara, 29, bor på äldreboende – politikern är inte nöjd med lösningen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.