Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mölndals hundsällskap firade halloween med häxor, träning och fårvallning

Häxor fanns det gott om och mogna border collien Nellie strosade omkring med svarta horn och röda tofsar. Men så var det också halloweenfest hos Mölndals hundsällskap.

– Vi började prata om att göra något nu under hösten och så sydde vi ihop ett paket, säger Cia Dyrssen som tillsammans med sina border collies Balk och Åska visade upp fårvallning.

Hundsällskapets ordförande Camilla Kaneflo fyller i:

– Vi stängde ner verksamheten i flera månader under pandemin. Vi började om i våras när man kunde samlas åtta personer utomhus så det här blir lite som avslutningen för säsongen.

LÄS MER: Här är populäraste hundnamnen i Mölndal – och den hundrasen skaffar vi helst

Absolut djurvänlig fårvallning

Det var fullt med bilar på det grusområde som utgör parkering hos Mölndals hundsällskap. Klubbhus och träningsanläggning finns i Flabäck, väster om E6 i den allra nordligaste delen av Lindome. Och till halloweenfesten kom en hel del häxor, någon utklädd hund och framför allt många av de 221 personer som är medlemmar i klubben. På varje person gick det minst en hund.

Festen inleddes med fårvallning. Treåriga Balk, under ledning av Cia Dyrssen och ett tiotal får hade knappt kommit in i hagen innan en rejäl skur visade sin styrka. Några minuter senare och inför en tämligen genomblöt skara berättade Cia om fårvallningens konster.

– Utan hund skulle det varit svårt för mig att ha får. Vallningen måste ske på ett absolut djurvänligt sätt och tanken är att en hund ska kunna jobba på ett avstånd av 400–600 meter.

Fyra olika visslor

Med hjälp av fyra olika visselpipor styrdes sedan Balk till höger, vänster, framåt och till liggande ställning beroende på vilken vissla som användes. Och när väl collien fick kommandot att föra in fåren i fållan gjorde han det utan problem. Även om ett får först smet förbi och fick fångas in på nytt innan alla var var förda till rätt plats.

LÄS MER: Elisabeth från Lindome överlevde älgattacken för tre år sedan: ”Jag är ännu inte återställd”

Fem tuffingar på en varghund

Ut från klubbhuset, efter flera timmar av förberedelser med att göra om fikarummet till spökrum, kom Dominika Borg och hennes ettåriga tjeckiska varghund Electra.

– Jag är ju en häxa men det är hon som tror att hon tränar mig, skrattar Dominika och ger sin hund en kärleksfull blick.

Men om Electra tränar Dominika så finns det också ett gäng tuffingar som ser till att Electra sköter sig.

– Hon lever med fem chihuahuor, det är de som uppfostrar henne, säger Dominika Borg.

LÄS MER: Blå stjärnan vill bygga nytt djursjukhus – i Mölndal

Söndagspromenad året om

Ytterligare häxor kom till hundsällskapets fest. Katarina och Emelie Häyrinen med border collien Nellie, 12,5 år gammal och iklädd svarta horn och röda tofsar.

– Hon höll på med fårvallning förr men nu är det mer rallylydnad, säger Katarina.

– Det är roligt att man får hunden att göra olika saker, säger Emelie.

Olika saker, är också vad Mölndals hundsällskap jobbar med. Framför allt erbjuds olika kurser i lydnad, agility, nosework och spårning. Varje söndag, året om, genomförs också söndagspromenaden.

Exempel på hundkurser

Lydnad: Kurser av olika slag för hur unga och även äldre hundar ska få ett bra samarbete med sin förare.

Agility: Hund och förare klara en hinderbana på tid.Hinder kan bestå av bland annat gungbräda, säck, tunnel, däck och balansbom.

Nosework: En hundsport där hunden får använda sitt luktsinne för att i olika miljöer söka efter dofter. Det ger hunden både mental och fysisk stimulans.

Spårning: Kan göras på flera olika sätt för att öva upp hundens spårningsförmåga.

– Vi startar alltid här, det har vi gjort i 30 år nu, och så går vi en runda på 45 minuter till en timme. Då är de allra flesta hundarna okopplade och det fungerar väldigt bra, men känner någon sig osäker kan man gå med kopplad hund också. Efteråt så fikar vi, säger Camilla Kaneflo.

LÄS MER: Pandemihundarna fyller dagisplatserna

”Kan redan allt”

På kvällar och helger hålls kurser och på vardagar finns det alltid ett gäng kring klubbhuset – för att spela boule, umgås och bara tjöta. Den här söndagen var delar av det gänget i kökssoffan och ansvarade för kaffet.

– Ibland är vi tio stycken men idag är det bara vi tre. Vi kan redan allt det där med hundar så nu tar vi ut vinsten av det, säger Göran Andersson och skrattar högt tillsammans med kompisarna Kjell Stenfeldt och Bengt Magnusson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.