Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delaram Esmaeili och Glenn Grimhage har olika syn på Liberalernas besked kring den kommande regeringsfrågan. Bild: Adam Andersson/Hans Wretling
Delaram Esmaeili och Glenn Grimhage har olika syn på Liberalernas besked kring den kommande regeringsfrågan. Bild: Adam Andersson/Hans Wretling

Mölndals liberaler splittrade efter beskedet i regeringsfrågan

Majoriteten av Mölndals liberaler ställer sig bakom partiledningen. Men Delaram Esmaeili har svårt att smälta den splittring som söndagens besked har orsakat.
– Jag önskar att vi hade kunnat hålla ihop bättre, säger hon.

Delaram Esmaeili är ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i skolnämnden. Hon säger till Mölndals-Posten att hon ännu inte hunnit reflektera klart kring det besked som Liberalernas ledning på riksplanet meddelade under söndagen – att stödja en borgerlig regering och att den i sin tur skulle kunna ta stöd av Sverigedemokraterna.

– Det har gått väldigt snabbt och jag har inte kunnat smälta vad det betyder än. Jag önskar att vi hade kunnat hålla ihop bättre, säger Delaram Esmaeili.

LÄS MER: L backar från sparkrav på skolan: "Går inte att effektivisera"

En majoritet röstade för partiledaren Nyamko Sabunis linje medan en minoritet hellre önskade se en mittenlinje. Denna ville i första hand se möjligheten att en eventuell framtida borgerlig regering skulle förhandla med Miljöpartiet och i andra hand utesluta förhandling med de partier som Liberalerna benämner som ytterkantspartier, det vill säga V och SD.

– Att se på sociala medier att flera partikollegor avsäger sig sina medlemskap, det blir väldigt tungt för mig, säger Delaram Esmaeili som betonar att hon kommer bedriva en liberal politik i Mölndal fram till nästa val.

Hon fortsätter med en retorisk fråga som hon än så länge inte har något eget svar på:

– Kan jag ställa mig bakom det här eller kan jag det inte?

LÄS MER: 38 miljoner skjuts till för Hålstens förskola

Margareta Krakowski, ledamot av fullmäktige och vård- och omsorgsnämnden, är mycket tydlig i sin syn på frågan som splittrat Liberalerna den senaste månaden.

– Jag tycker det är en bra lösning men det är inget jag vill diskutera i pressen. Det är de som är emot den här lösningen som försöker säga att vi blir beroende av Sverigedemokraterna, men vi är långt ifrån det.

Men har inte frågan splittrat partiet?

– Ja, tyvärr. Hos oss är det väldigt öppet och olika synpunkter får höras. Det skiljer oss från många andra partier, men jag tycker det är väldigt olyckligt att den här frågan har diskuterats genom pressen och inte inom partiet.

Glenn Grimhage är bland annat ersättare i kommunstyrelsen, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, liksom ordförande för Liberalerna i Mölndal. Han, liksom en majoritet av partimedlemmarna i kommunen, ställer sig bakom partirådets beslut.

– Jag tycker att partirådet har fattat ett bra beslut. De har hamnat rätt i att både Decemberöverenskommelsen eller Januariöverenskommelsen haft som enda uppgift att utestänga vissa partier och den strategin har inte varit framgångsrik. Vi måste kunna tala med alla partier i Sveriges riksdag, säger Glenn Grimhage.

LÄS MER: Billigare för krögarna att ha uteservering – även i år

Minoriteten (reservanterna) vill inte se en borgerlig regering som behöver söka stöd hos Sverigedemokraterna. Hur ser du på det?

– Liberalerna kommer att behöva förhålla sig till alla partier i riksdagen. Vi går till val för att bilda en borgerlig regering och vi sitter inte i regering med SD, vi budgetförhandlar inte med ytterlighetspartier och vi kommer tydligt att bekämpa alla anti-demokratiska tendenser.

Hur ser du på den splittring som nu kan skönjas i Liberalerna?

– Jag vill inte säga att vi är splittrade. Sen kan det alltid finnas några som inte är bekväma med beslutet. Vi är alla liberaler, vi har högt till tak och det är en styrka i vårt parti. Partirådet har fattat ett beslut och nu är det det som gäller.

Det finns medlemmar som under dagen har meddelat att de lämnar partiet. Hur ser det ut i Mölndal?

– Vi har faktiskt fått ett par som ansökt om medlemskap idag.

Är det någon som sagt att de vill lämna?

– Det finns medlemmar som talar om det också.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.