Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander tycker att Mölndalsbostäder och Mölndals parkering har tänkt ett varv för mycket. Bild: Stefan Bennhage
Fredrik Hofflander tycker att Mölndalsbostäder och Mölndals parkering har tänkt ett varv för mycket. Bild: Stefan Bennhage

Fredrik Hofflander: Mölndals parkerings och Mölndalsbostäders nya system är feltänkt

Mölndalsbostäders och Mölndals parkerings nya parkeringssystem verkar vara byggt för bolagens snarare än Mölndalsbornas bästa. Och jag talar av egen erfarenhet.

Det finns ett gammalt fint engelskspråkigt uttryck för situationer där någon har tänkt ett varv för långt, utan att det kanske egentligen behövs.

If it ain’t broken – don’t fix it.

Om det inte har gått sönder – laga det inte.

LÄS MER: Svårt att få tag på bord på restaurangerna i Mölndal – det är goda tecken

Ganska exakt så tänker jag när jag läser om Mölndalsbostäders och Mölndals parkerings gemensamma kamp för att bädda för digital parkeringsövervakning för 1 200 hushåll i Eklanda, Jungfruplatsen och Bifrost.

Alla ska registrera bilen

Konceptet är ungefär att alla med hyrd parkeringsplats får tala om för Mölndals parkering exakt vilken bil som ska stå i deras ruta. Allt för att bolaget med minsta möjliga tidsåtgång ska kunna identifiera snyltparkerare som chansat och ställt sig på en plats som någon annan disponerar.

LÄS MER: Nu finns det inga ursäkter längre – Mölndals bibliotek borde ha söndagsöppet

Fördelen är förstås att det blir ordning och reda. Att alla presumtiva parkeringsförbrytare slutar parkeringsförbryta sig, skrämda av Mölndals parkerings nya utvidgade möjligheter att hålla koll. Men hur stort är det där problemet som de två kommunala bolagen försöker råda bot på? Där svävar parkeringsbolagets vd Mathias Winberg på målet i Tobias Holmgrens intressanta artikel.

– Jag kan inte tala specifikt om det området, det har jag ingen statistik på. Men generellt är det ett problem för ganska många, säger han som svar på frågan om det förekommer många felparkeringar på Lerbrännargatan där artikeln tar sin utgångspunkt.

Tydlig nackdel

Nackdelen med nyordningen är mer uppenbar. Varenda hyresgäst måste in i appen eller på sajten och registrera bilnummer, helst inte skriva fel och alltid komma ihåg att uppdatera om man någon gång använder en lånebil, firmabil eller kanske rentav har en släkting som lånar platsen någon dag.

LÄS MER: Vi har lyssnat på läsarna – nu ska Mölndals-Postens papperstidning bli tjockare och bättre

Den som gör ett misstag riskerar att hamna i den lätt bisarra situationen att få en p-bot på den plats som man redan betalar en rejäl månadsavgift för. Ett förhållande som får många Mölndalsbor att reagera – det framkommer tydligt när jag tar en titt på diskussionen som uppstått i ämnet på Mölndals-Postens facebooksida.

Det är en svettig uppgift

Kanske låter det som att jag gör en höna av en fjäder, konstruerar ett problem som aldrig kommer att uppstå? Nja, jag vill nog hävda att jag snarare pratar av egen erfarenhet. Jag har nämligen högst ofrivilligt blivit administratör för Mölndals-Postens parkeringsplatser i det kommunala p-huset på Tempelgatan, ett p-hus där registreringen av bilnummer har pågått i flera år.

Tro mig – det är en rätt svettig uppgift. Bifrost-, Eklanda- och Jungfruplatsenbor som vill ha mina bästa överlevnadstips är välkomna att ringa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.