Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Dahlgren, ordförande i Balltorps FF, är kritisk till det senaste budgetförslaget. Bild: Adam Fröberg
Anders Dahlgren, ordförande i Balltorps FF, är kritisk till det senaste budgetförslaget. Bild: Adam Fröberg

Mölndals stad väntas minska föreningsbidragen: ”De borde verkligen tänka till”

Ett minskat föreningsbidrag samt höjda plan- och hallhyror. Det ingår i kultur- och fritidsnämndens senaste budgetförslag.
– De borde verkligen tänka till nu när det är pandemi, för föreningarna drabbas jättehårt, säger Anders Dahlgren, som är ordförande i Balltorps FF.

Kultur- och fritidsnämnden ska sätta en ny budget inför perioden 2022–2024. I förslaget ingår flera sparförslag. Framför allt innebär dessa ett minskat föreningsbidrag samt höjda plan- och hallhyror för seniorlag och privat verksamhet.

LÄS MER: De har drivit Lindome GIF i snart 50 år – nu tar de ett steg tillbaka

”Nagelfarit varenda post”

Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, berättar att anledningen är ett ekonomiskt läge som ”gör det besvärligt att få pengarna att räcka till”. De har ramar att förhålla sig till, som kommer från kommunfullmäktige.

Glenn Grimhage, ordförande kultur- och fritidsnämnden. Bild: Robin Aron
Glenn Grimhage, ordförande kultur- och fritidsnämnden. Bild: Robin Aron

– När vi tittar på just föreningsbidrag så är det en liten summa på totalt 600 000 kronor som har varit över i december varje år, och då har man kunnat hantera det som en extra utbetalning till föreningarna, säger han och fortsätter:

– Egentligen kan man säga att den delen är någonting som vi skulle ha hanterat tidigare år. Men i och med att vi har haft det här uppdraget, och mer noggrant gått igenom och nagelfarit varenda post i hela budgeten, så har vi sett att här skulle vi kunna göra en effektivisering utan att det drabbar föreningarna annat än att den här extra utbetalningen inte blir av.

LÄS MER: Magnus Kahnbergs tuffa kamp mot hjärntrötthet – en lång väg till ett vanligt liv

Balltorps ordförande kritisk

Anders Dahlgren, ordförande i fotbollsföreningen Balltorps FF, är kritisk till förslaget.

– Rent generellt tycker jag att det är en dålig idé. En förening som Balltorp där ungdomarna är A och O drabbas ganska hårt av minskade bidrag, säger han.

Trots att de ordinarie föreningsbidragen inte påverkas, utan enbart den extra utbetalningen som kommer i slutet av varje år, är Anders Dahlgren kritisk.

– Det är ju ändå pengar som föreningarna inte får. Jag tycker att det är ett dåligt läge att göra det nu när det fortfarande är pandemi och vi inte vet hur länge det kommer hålla på, säger han och fortsätter:

– Även om det är det här extrabeloppet så är det ändå pengar som är välkomna och behövs. Varenda krona är viktig nu, för vi gör en brakförlust. De borde verkligen tänka till nu när det är pandemi, för föreningarna drabbas jättehårt.

”Gjort vad vi har kunnat”

Glenn Grimhage (L) anser att de har varit rättvisa mot föreningarna i kommunen under pandemin.

– Vi har ju haft ett särskilt krisstöd till föreningarna på tre miljoner, där föreningarna har kunnat ansöka om detta med start förra året. Så där vill jag ändå påstå att vi har gjort vad vi har kunnat för att hjälpa föreningarna mer än de här extra utbetalningarna som vi har haft varje år.

Anders Dahlgren, Balltorps FF, är av en annan åsikt.

– Jag tycker ju att det här med att ansöka om krisstöd, alla får ju inte. Det är ju bara vissa som får. Jag tycker att det är för dåligt. Det är för lite. Man borde kontakta föreningarna och ha en dialog med dem, anser jag, säger Anders Dahlgren.

LÄS MER: Efterlängtade förslaget: kommunen tar över skötseln av alla vägarna

”Kan förstå dem”

Det andra stora förslaget är att plan- och hallhyrorna för seniorlag och privat verksamhet ska höjas.

– Vi har en allmän prisutveckling i hela samhället, och vi höjer ju inte de här timtaxorna regelbundet utan det brukar gå ett antal år emellan, säger Glenn Grimhage.

Balltorps Anders Dahlgren har förståelse för förslaget men vill samtidigt höja ett varningens finger. Detta då det vid en för hög höjning enligt honom kan resultera i att deras – och många andras – seniorlag inte har råd att finnas kvar.

– När ungdomarna växer upp kan de ju också spela i seniorlaget. Jag kan förstå dem, men jag tycker att de ska tänka till så att inte höjningarna blir för stora.

LÄS MER: Publiken tillbaka på Åbytravet: ”Känns helt underbart”

Sparförslag som tas vidare av kultur- och fritidsnämnden:

• Ett minskat föreningsbidrag på totalt 600 000 kronor per år (den extra utbetalningen till föreningarna försvinner).

• Ökning av externa intäkter, både vad gäller hall- och planhyra men också ökad försäljning på exempelvis museer och bibliotek.

• Se över administrativa kostnader och försöka sänka dem.

• Se över och försöka sänka fastighetskostnader.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.