Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under veckan har flera personer blivit bedragna av falsk hemtjänst.  Bild: Stefan Berg
Under veckan har flera personer blivit bedragna av falsk hemtjänst. Bild: Stefan Berg

Mölndals stad varnar för falsk hemtjänst

Efter den senaste tidens larm om falsk hemtjänst väljer nu Mölndals stad att agera. På stadens hemsida listas flera tips att tänka på för att avslöja om en person är en bedragare.

Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat i veckan så har flera bedrägeribrott begåtts genom att någon hävdar att de kommer från hemtjänsten. En kvinna i Bifrost fick inbrott på det sättet under torsdagen och även en äldre kvinna i Bosgården har haft påhälsning av tjuvar.

Nu agerar Mölndals stad på deras hemsida. Genom att följa olika råd menar staden att det går att skydda sig mot bedragare som hävdar att de kommer från hemtjänsten. Be om legitimation då hemtjänstens personal alltid ska ha den med sig och öppna inte dörren om du är osäker, personalen har nyckel, är några av tipsen som de listar.

LÄS MER: Äldre kvinna lurad i sitt hem – polisen söker vittnen

Mölndal tillhör polisområde Storgöteborg Syd och enligt stationsbefäl Sofia Jigström har de fått in flera anmälningar från äldre som utsatts för stöld, inbrott och bedrägerier de senaste dagarna.

– Det har varit flera händelser i Frölunda och Högsbo, så det kan vara någonting på gång, sa hon till Mölndals-Posten på torsdagen.

Brottstrend

Under hösten har Mölndals-Posten vid flera tillfällen rapporterat om olika bedrägeribrott och enligt statistik inhämtad från polisen i Mölndal sköt antal bedrägeribrott i höjden förra året. Enligt Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst, finns det ett mönster när det kommer till att bedragarna uppger att de företräder något.

LÄS MER: Stal tusentals kronor från äldre man – sa sig komma från ”Handelsbanken”

– Det har förekommit innan med personer som på olika sätt uppger sig att vara från till exempel polisen eller banken. I det här fallet var det hemtjänsten. På ett ganska fult och beklagligt sätt utnyttjar man äldres utsatthet.

Mölndals stads tips för att undvika bedragare

Be om legitimation: Hemtjänstens personal bär arbetskläder och har legitimation. Släpp aldrig in någon som påstår sig vara från hemtjänsten om de har vanliga kläder och inte kan uppvisa legitimation.

Öppna inte dörren om hemtjänsten har nyckel: Om du har lämnat din nyckel till hemtjänsten behöver du inte öppna dörren när vi knackar på. Vår personal kan ta sig in själva. Men av hänsyn och respekt knackar vi alltid innan vi låser upp och går in.

Lämna inte ut personuppgifter: Bedragare kan också påstå sig ringa från hemtjänsten och begära koder till BankID eller annan personlig information. Men sådant gör inte hemtjänstens personal. Så lämna aldrig ut dina personuppgifter.

”Fruktansvärt”

På Mölndals stads hemsida skriver Sonny Dahl, verksamhetschef hemvård, att de gör allt de kan för att nå ut med budskapet.

LÄS MER: Polisen varnar för sms-bedrägerier i julklappshandeln

”Det är fruktansvärt att bedragare utger sig för att vara från hemtjänsten. Vi gör allt vi kan för att informera våra brukare om hur de kan skydda sig och hur de kan vara säkra på att det verkligen är vår personal som kommer hem till dem”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.