Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs tingsrätt. Bild: Anders Ylander
Göteborgs tingsrätt. Bild: Anders Ylander

Mölndalsbo döms för smuggling – var målvakt åt kriminella

En Mölndalsbo i 55-årsåldern döms för att ha smugglat fem liter GBL in i landet – ett lösningsmedel som i människokroppen omvandlas till den narkotikaklassade drogen GHB. Hans förklaring är att kriminella pressat honom till handlingen.

I september förra året beslagtogs en försändelse på Postnords paketterminal i Härryda. Ursprungslandet för paketet var Nederländerna, och som mottagare stod en Mölndalsbo i 55-årsåldern.

Innehållet var fem liter GBL. Ett klottersaneringsmedel som omvandlas till GHB när en människa intar det.

Ingen snara runt halsen

– Jag förstår själva misstanken, men min åsikt är att jag inte är arkitekten bakom det hela, säger Mölndalsbon i förhör när han delges misstanken om smuggling.

Mannen berättar vidare att han förra sommaren köpte svartsprit från en bekant. Det hade han gjort förut, och brukat ta beloppet på kredit. I höst hände dock någonting som avvek från det normala: ett par unga män började gå runt till den bekantes kunder och sade att de anlitats för att driva in skulderna.

När Mölndalsbon inte kunde betala de 1 000 kronor som han var skyldig, sade de att hans enda utväg var att ge dem tillgång till hans bankkonto och mejl. Med uppgifterna gjorde de sedan beställningen på GBL.

– Jag har inte haft någon 9 mm i munnen eller en snara runt halsen, men jag har känt en viss press, säger Mölndalsbon i förhör.

Domen

Tingsrätten skriver i sin dom att det är uppenbart att mannen inte haft en central roll vid insmugglingen. Som målvakt har han rekryterats för att ta en större risk än den person som finansierat och organiserat brottet.

Det förändrar dock inte att även han har gjort sig skyldig till brott. Enligt mannens egna uppgifter förstod han att GBL skulle föras in i landet i hans namn, samt att han fick betalt för det. Därför anses han ha medverkat i smugglingen på ett sådant sätt att han ska anses vara gärningsman.

Straffvärdet är fängelse i två, tre månader. Dock anser tingsrätten att skyddstillsyn är en lämpligare påföljd. Detta eftersom Mölndalsbon genomgår en behandling för hälsoproblem som uppkommit under hans tidigare narkotikamissbruk, och att han sedan behandlingen inleddes för snart tio år sedan har ägnat sig allt mindre åt brottslig verksamhet.

LÄS OCKSÅ: Köttfärstjuvens förklaring: Har ryggont som gör honom dement

LÄS OCKSÅ: Interpol inkopplade efter rattfylleri – man körde in i vägräcket

LÄS OCKSÅ: Läkare från Mölndal sexofredade fyra kvinnor: ”Inte gjort något”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.