Mölndalsbon döms till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Mölndalsbon döms till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Mölndalsbo hindrade trafiken under demonstration med Extinction rebellion

När nätverket Extinction rebellion anordnade demonstrationer för att uppmärksamma klimatförändringarna, satte sig hundratals demonstranter på vägen och hindrade trafiken att komma fram. Nu döms en Mölndalsbo för att ha deltagit vid två tillfällen.

ANNONS
|

Sommaren 2019 deltog Mölndalsbon, som då var i 20-årsåldern, i demonstrationer anordnade av aktivistgruppen Extinction rebellion. Nätverket som grundades i Storbritannien 2018 har ett hundratal medlemmar i Göteborgsområdet, och har gjort sig kända för att störa tillställningar och trafik under sina protestaktioner för miljön.

Mölndalsbon stod åtalad för att vid två tillfällen 2019 – 17 april på Parkgatan i Göteborg och 11 juni vid Järntorget – ha deltagit i en folksamling som blockerat vägen för fordonstrafik och allmän ordning. Hon och andra meddemonstranter följde inte polisens anvisningar om att flytta på sig, utan fick till slut bäras bort. Brottsrubriceringen var ohörsamhet mot ordningsmakten.

ANNONS

Ambulans kom inte förbi

Under demonstrationen vid Järntorget satte sig Mölndalsbon och uppskattningsvis 150 andra på vägbanan i riktning mot Avenyn. Klockan var 17.02 på en tisdag, det vill säga under rusningstrafik, och enligt en polisrapport från händelsen skapade det frustration hos bilisterna som inte kom fram.

– En ambulans under utryckning som kom körande på Nya Allégatan tvingades att vända på grund av att det satt demonstranter i vägbanan, berättar den rapporterande polisen.

Efter att polisen uppmanat demonstranterna att resa på sig om de inte ville riskera att misstänkas på brott, reste sig samtliga utan 17 personer, däribland Mölndalsbon.

I det efterföljande förhöret gjorde hon klart att hon inte tänkte svara på några som helst frågor. Hon förnekade samtidigt ansvar för händelsen.

Efteråt, under tingsrättens handläggning av ärendet, kom hon dock att erkänna båda gärningarna och godtaga åklagarens förslag på straff.

Hon döms därför till 60 dagsböter om 50 kronor styck, till ett sammanlagt belopp på 3 000 kronor. Eftersom brottet har fängelse i sin straffskala ska hon också betala en avgift till Brottsofferfonden.

Råder annorlunda

I Extinction rebellions anvisningar inför demonstrationen, som finns att läsa i förundersökningsprotokollet, står:

”Vi kommer inte sätta folk i fara. Vi släpper förbi utryckningsfordon (...). Om ett utryckningsfordon behöver ta sig fram på vägen vi blockerar kliver vi genast av och står vid sidan tills vi är säkra på att alla räddningsfordon kommit förbi.”

Där framgår också att samtliga bötesbelopp ska betalas solidariskt av aktivister och sympatisörer.

LÄS MER:Slog man i ansiktet med ölglas – Mölndalsbo får längre straff

LÄS MER:Kålleredsbo åtalas för mutbrott – ska ha betalat för att få sin bilbesiktning godkänd

LÄS MER:Tomas blev lurad av mattbedragaren på Tradera: ”Man får se upp”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS