Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mölndalsbon Arina Ljung startar Idrottspsykologerna

Ett stort idrottsintresse och studier i psykologi fick Toltorpsbon Arina Ljung att starta Idrottspsykologerna, en mottagning som kommer att bli den första i sitt slag i Västsverige.
– Många hamnar mellan stolarna, säger Arina Ljung.

Med två kollegor, Fanny Johansson och Jonas Wig startar Mölndalsbon Arina Ljung en idrottsmottagning för psykisk ohälsa. Mottagningen blir den första av sitt slag i Västsverige och kommer enligt Arina Ljung fylla en lucka.

– Många hamnar mellan stolarna då den vanliga sjukvården inte plockar upp vissa personer som inte uppfyller diagnoskraven eller så anses man inte vara tillräckligt sjuk. Är du idrottare i 15-årsåldern och söker hjälp för att du är pressad eller stressad så blir du inte prioriterad idag. Samtidigt som många idrottspsykologiska rådgivare saknar rätt utbildning eller kompetens att behandla exempelvis ångest eller ätstörningar – det är där vi fyller en lucka, säger Arina Ljung.

Inga krav på prestation

Idrottspsykologerna är en privat mottagning och kommer erbjuda hjälp till idrottare men även anhöriga. Enligt Arina Ljung kommer mottagningen vara den enda idrottsmottagningen i Sverige som inte kräver att vissa krav ska vara uppfyllda för att någon ska kunna söka hjälp.

– De mottagningar som idag finns i Stockholm och Malmö tar enbart emot elitidrottare på landslagsnivå. Vi har möjligheten att ta emot personer i olika åldrar som är på olika nivåer i idrotten. Vi kan ta emot elitmotionärer eller en orolig förälder som har barn som satsar på idrott.

LÄS MER: Jonathan från Mölndals AIK fick råd av Usain Bolt: ”Det kändes nästan overkligt”

Idrottsvärlden är ingen främmande värld för Arina Ljung. Som barn prövade hon flera sporter men det skulle dröja tills vuxen ålder innan hon hittade rätt.

– Mitt idrottsintresse började tidigt men jag var en sådan som var med en eller två gånger och sedan slutade jag för jag var inte bäst direkt. Men i 17-årsåldern blev jag ledare på Friskis och Svettis.

Engagerad Mölndalsbo

För några år sedan flyttade Arina Ljung till Mölndal då hon började studera psykologprogrammet på Göteborgs Universitet. Idag engagerar hon sig politiskt och är vice ordförande i miljönämnden (S) och Friskisledare i Lackarebäck.

– På Friskis insåg jag hur mycket träning och hälsa kan innebära för olika personer och samtidigt så började jag träna mer. Nu tränar jag inför ett maraton i Amsterdam.

LÄS MER: Jacqueline och Sandra öppnar Lyckoreceptet: ”Vi vill finnas för dem som behöver det”

Psykologi och träning är vad Arina Ljung brinner för och hon berättar att hon tycker om att utmana sig själv.

– Jag har disciplin och ibland har jag kanske lite väl starkt pannben. Då borde jag ta det lite lugnt. Så ser det ut i idrottsvärlden, man måste inte alltid öka prestationer för ibland kan det vara lika viktigt att backa och ta det lugnt.

Arina Ljung

Ålder: 25.

Bor: I Toltorp.

Familj: Mamma, pappa, bror och sambo.

Intressen: Idrott, resa och god mat.

Mål: Springa Amsterdam maraton.

”Så mycket känslor”

Genom studierna blev den psykologiska aspekten inom idrott mer uppenbar berättar Arina Ljung och när idrottsevenemang visas på tv tittar hon på hur idrottarna reagerar.

– Jag minns när jag såg Finnkampen och det var någon som skulle göra sitt sista hopp eller första lopp i karriären och alla känslorna var utanför kroppen. Då kan jag undra hur man gör när det inte går bra, hur gör man för att ladda om och hur kommer det sig att vissa hamnar i depressioner eller i en identitetskris?

LÄS MER: Tröttnade på pandemin – då testade Anna-Carin orientering

Idrottspsykologerna erbjuder tre olika tjänster som kan genomföras via fysiska möten eller digitalt. Mottagningen som i mars var en idé som bollades mellan Arina Ljung, Jonas Wig och Fanny Johansson har idag startat och är öppen för bokningar.

– Vi erbjuder stödsamtal, föreläsningar, utbildningar, workshops och idrottspsykologisk rådgivning för hållbart idrottande, säger Arina Ljung.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.