Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Norberg är en del av den styrkan från räddningstjänsten i Mölndal som är på plats vid rasplatsen i Norge.
Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg Bild: -
Tomas Norberg är en del av den styrkan från räddningstjänsten i Mölndal som är på plats vid rasplatsen i Norge. Bild: Räddningstjänsten Storgöteborg Bild: -

Mölndalsstyrka på plats vid raset i Norge: "Vi fortsätter till mörkrets inbrott"

En styrka på 14 personer från räddningstjänsten i Mölndal är just nu på plats vid raset i Ask utanför Oslo, för att hjälpa till i arbetet med att hitta saknade.
En person hittades avliden i en byggnad under nyårsdagen.

Det var natten den 30 december som ett jordskred inträffade i Ask utanför Oslo, då ett område helt plötsligt kollapsade och drog med sig hus i ett bostadsområde ner i kvickleran. Tio personer var fortfarande saknade på nyårsdagen.

Vid 16-tiden på nyårsdagen meddelade Tomas Norberg, samverkansperson från Räddningstjänsten Storgöteborg, via ett filmklipp på hemsidan att det svenska och norska teamet sökt av en stor del av jordskredsområdet och med hjälp av polisens hundförare.

– En person är funnen i en av byggnaderna, avliden, och den personen är avtransporterad. Arbetet fortsätter under dagen och även imorgon. Det svenska Nusar-teamet, vi fortsätter till mörkrets inbrott, därefter är planen att vi ska packa ihop och åka tillbaka till Sverige, säger Tomas Norberg.

En styrka till

Just nu är de 14 personer från Mölndalsstationen på plats i Norge. Matilda Gustavsson, insatsledare Räddningstjänsten Storgöteborg, berättar att de förstärkte och skickade upp ytterligare en styrka i onsdags för att ha uthålligheten, för avlösning eller liknade. Hon säger att styrkan från Mölndal har den specialutbildade personal inom Räddningstjänsten Storgöteborg som krävs.

– De är utbildad som en sök- och räddningsstyrka, och hjälper till att hitta människor i huskroppar och skred, säger Matilda Gustavsson.

Sökandet efter överlevande i raset skedde i början enbart från luften, och det också för att bedöma om det var möjligt att gå in i rasområdet till fots. Först på nyårsaftons eftermiddag gavs klartecken och Mölndalsstyrkan sattes in i arbetet.

I en rapport tidigare på nyårsdagen berättade Tomas Norberg att det under natten byggts en väg ner mot skredkanten.

– Därifrån är tanken att det svenska Nusar-teamet, ihop med ett norskt team, ska arbeta sig ut sig ut i området. En bit ut i området från den kanten, har vi ett par huskroppar och planen är att genomsöka dem i första hand, sa Tomas Norberg, då i sin rapportering.

Nusar-teamet är en specialfunktion från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med specialkompetens.

Stationen i Mölndal har samma beredskap som vanligt, även om en del av personal skickats till Norge.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.