Merjem Maslo, moderat i Mölndal. Kommunalråd. Bild tagen i Kållered i januari 2022.
Merjem Maslo, moderat i Mölndal. Kommunalråd. Bild tagen i Kållered i januari 2022. Bild: Elvira Linderot

M-toppens svar till S invit i Mölndal: ”Vi stänger inga dörrar”

Tidigare i veckan sträckte S-toppen Stefan Gustafsson ut sin hand till Moderaterna. Och Merjem Maslo, etta på valsedeln för M, verkar göra precis detsamma.

ANNONS

Det var under onsdagen som Mölndals-Posten kunde berätta att Stefan Gustafsson inte såg ett samarbete med Moderaterna som omöjligt efter höstens val.

– Jag skulle kunna se det. Vi ser att Kungälv har lyckats riktigt bra och där styrs kommunen av S, M och C, sa Stefan Gustafsson.

Vidare sa han:

– Vi utesluter ingen förutom Sverigedemokraterna.

Påverkats av regeringsombildningen

Moderata kommunalrådet och ettan på partiets valsedel, Merjem Maslo, är en av de som har läst artikeln i Mölndals-Posten.

– Det har jag. Stefan var tydlig med att inte stänga några dörrar. Jag tror att vi var många som påverkades kraftigt av den urladdning vi hade i samband med den senaste regeringsombildningen och ombildningarna som var innan dess. Jag ser inte det som något konstigt.

Majoritetsstyre – en bristvara

I onsdagens artikel pekade Stefan Gustafsson på att S och M tillsammans har 30 av fullmäktiges 61 platser i dag, och därigenom bara är ett mandat ifrån att kunna bilda en majoritet.

Skulle du kunna tänka dig styra tillsammans med Socialdemokraterna, Merjem Maslo?

– Får vi inte 51 procent så vill jag inte stänga några dörrar. Vi är två stora partier i Mölndal som vill jobba för att bilda en stabil majoritet. Majoritetsstyren har nästan blivit en bristvara i dag. Vårt parti vill sätta Mölndal och Mölndalsborna främst och jobba för deras bästa. Då är det inte bra att stänga några dörrar.

Sprickor i majoriteten

Mölndal styrs sedan valet 2018 av de fyra borgerliga partierna samt Miljöpartiet. Men den senaste tiden har partiernas olika syn i diverse frågor blivit allt mer tydlig.

Inför beslutet om ny isstadion i höstas protesterade Liberalerna som betonade vikten av att hålla sig till den redan lagda budgeten. Under vintern skrev Miljöpartiet en insändare i Mölndals-Posten mot byggnation av Lilla Fässbergsdalen och för ett naturstråk mellan Änggårdsbergen och Sandsjöbacka naturreservat. Och så sent som i veckan röstade såväl Miljöpartiet som Centern mot förslaget att ställa ut detaljplanen för Forsåker på granskning när ärendet var uppe i kommunstyrelsen.

– Vi är en fempartikoalition. Där har vi behövt hitta former och även kompromisser i många frågor. Det som underlättar i kommunal politik är att det handlar om många praktiska vardagsfrågor kring skolor och omsorg men visst är det en utmaning. Det är inte lätt att gå fem viljor till mötes, säger Merjem Maslo.

Hur ser du på ert samarbete i Majoritet Mölndal?

– Jag tycker att vi har haft ett väldigt gott samarbete och uträttat en hel del. Till hösten kommer det bli en del nya namn och samtidigt får vi se hur utvecklingen på riksplanet kommer påverka kommunvalet. Jag tycker att vi haft ett gott samarbete men det har krävt sina kompromisser.

Stefan Gustafsson verkar tillfreds när han hör att Merjem Maslo inte heller kommer stänga några dörrar till ett eventuellt samarbete efter höstens val.

– Vi har redan pratat en del, säger han till Mölndals-Posten.

LÄS MER:Kristian Vramsten petas ner på Moderaternas lista inför valet

LÄS MER:Här är Mölndals mäktigaste personer – plats 1–10

LÄS MER:Så mycket tjänar politikerna i Mölndal

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS