Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Magiskt bord sprider glädje bland Brogårdens demenssjuka

Tårtpynt, fiskar, bubblor, pusselbitar och ordspråk – det är mycket som dyker upp på Brogårdens magiska bordsyta.
Undersköterskan Birgitta Björkman ser de interaktiva bilderna som ett roligt sätt för de demenssjuka att träna både kropp och tanke.

– ... happy birthday, happy birthday, happy birthday to you!

Maj-Britt Linnerhag tittar förtjust ned på bordet framför henne där en bild av en tårta snurrar runt, färgglad konfetti sprids åt alla håll och födelsedagsmelodin ackompanjerar hennes sångröst.

I taket ovanför bordet skapar en projektor de interaktiva ljusbilderna på bordet. Maj-Britt Linnerhag och några av grannarna på Brogårdens demensavdelningar har precis puttat alla tårtljus och dekorationer på rätt plats och det lilla spelet är färdigt. När tårtan försvinner dyker bilder av blommor upp i stället.

Stig Bengtsson lägger en hand på en gul blomma och får den att växa medan Maj-Britt Linnerhag fångar in en rosa.

– Du är det finaste jag vet. Du är det finaste i världen, sjunger hon och berömmer både blommans skönhet och ljusprojektionerna.

– Tala om teknik! Det är nåt otroligt, säger hon och börjar svepa ihop höstlöv som blåst ut över bordet.

– Det är som en saga.

Något för alla

Tovertafeln, eller ”det magiska bordet” som boendet kallar det, köptes in för ett par månader sedan med hjälp av ett statsbidrag och har varit populärt hela tiden.

– Det finns något för alla. Vissa tycker om blommor, andra tycker om pussel. Det här gänget tycker om när det låter, säger undersköterskan Birgitta Björkman och bläddrar med fjärrkontrollen mellan en rullande badboll, stora pusselbitar och fiskar med bubbelljud.

– Det blir lite minnesträning, att komma ihåg hur man ska göra, och lite får man sträcka sig och träna motoriken också. Men framför allt är det stimulans. Det är jätteviktigt att det händer något. Om de bara sitter på dagen blir de oroliga och rastlösa framåt kvällen, säger hon och berättar att hon ser hur det magiska bordet ger effekt.

Också de som bara sitter vid bordet tittar på från början börjar till slut putta på bilderna och delta mer aktivt.

– De kan inte låta bli till slut, säger Birgitta Björkman.

LÄS MER: Solrummet gör succé på Fässbergs äldreboende: ”Känns som att ha varit på en resa”

Trygg aktivitet

Från fredag till måndag står det magiska bordet på en av demensavdelningarna. I veckan finns det i ett allmänrum dit alla boendets äldre kan komma. Birgitta Björkman berättar att de låter Tovertafeln stå så mycket hos de dementa eftersom det är en grupp där ungefär hälften har svårt att följa med på gemensamma aktiviteter utanför avdelningen.

LÄS MER: Miljonsatsning på sjuksköterskor till kommunens äldreboenden

– Avdelningen är deras trygghet. Går vi till stora salen där det är aktiviteter blir de oroliga. Jag tror det både handlar om att det är väldigt mycket folk och att de förflyttar sig, det blir förvirrande, säger hon.

Del i en helhet

Det magiska bordet är inte det enda de äldre på demensavdelningarna har att göra. Ibland spelar personalen musik från surfplattan, har frågesport med frågor från förr, bollar ballonger, eller tittar på film. De får uppskattat besök av en musiker varje torsdag och alla kan gå ut på den instängslade gården när de vill. Bordet har blivit ett fint komplement, en aktivitet som boende och personal enkelt kan göra tillsammans.

LÄS MER: Fredagslunchen var extra festlig – och oj vad gott det var

– På helgerna har vi mer tid att vara med och spela. Då blir det extra tryggt för de boende också. Det är viktigt med den mänskliga kontakten, säger Birgitta Björkman.