Man rastade hunden på militära området vid Sisjön – döms för brott

Mannen skulle vänja familjens nya hundvalp att vara utomhus. Som många gånger tidigare så gjorde han det vid Sisjön. Men ett hundratal meter in på militärens skyddsområde tog det stopp när övningsskjutning i mörker var på väg att starta. Nu döms mannen.

ANNONS
|

Händelsen inträffade onsdagen 2 december 2020, strax efter klockan 13. Då hade en man i 45-årsåldern parkerat sin bil utanför militärområdet.

Det var en dimmig dag och som van besökare uppfattade han att ingen varningsflagga var hissad och att inte heller lampan vid vägbommen var tänd, det vill säga de varningar som militären oftast ger vid pågående skjutövningar.

LÄS MER:Plockade svamp på Sisjöns militära skyddsområde – kvinna döms till dagsböter

Uppfattade att allt var lugnt

– Jag har regelbundet varit på Sisjön sedan 2013 och vet hur det fungerar där. Träffat många av era killar och tjejer. Jag har alltid gått förbi informationstavlan och fotat anslaget och kontrollerat om flaggan är hissad och lampan lyser, säger mannen i förhör med militärpolisen.

ANNONS

Mannen berättar vidare att han vid vägbommen fick ögonkontakt med en militär.

– Vi ser varann och jag vinkar till honom. Jag får ingen avvärjande signal från honom. Jag uppfattar då att allt är lugnt och ingen övning är på gång. Eftersom hunden är så liten kommer jag bara ta en kort promenad.

LÄS MER:Hundarna promenerar själva varje vecka

”Konstigt och beklagligt”

Enligt mannen ska militären därefter ha fortsatt jobba med sitt varpå hundekipaget gick några hundra meter in på området. Då ska samma militär ha kört ikapp ekipaget med bil.

– Han säger då även att han måste anmäla mig för detta och frågade efter min legitimation. Jag sa till honom att han kunde ha hindrat mig innan, han har ju sett mig hela tiden när jag gick på vägen jämte honom. Då hade jag vänt direkt och gått ut. Jag tycker att beteendet är både konstigt och beklagligt. Jag har alltid under alla år varit noga med att följa era anvisningar, säger mannen vidare i förhör.

LÄS MER:Stora planen för Lunnagården – här kan det byggas 155 000 kvadratmeter industriområde

”Lärt sig en läxa”

Trots att varningsflaggan inte var hissad eller att varningslampan lyste så var det en upplysning på informationstavlan som mannen hade missat – ett A4-papper med datum och tider gällande tillträdesförbud. Och den aktuella onsdagen var det tillträdesförbud mellan klockan 13 och 20 för en planerad övningsskjutning i mörker.

– Jag upplyste honom om att han måste läsa anslagen, och han var helt med på detta, ursäktade sig och sa att han hade lärt sig en läxa, säger den militär som stoppade hundägaren inne på skyddsområdet.

LÄS MER:Tomas Bengtsson tog sig till landslaget i lerduveskytte för det goda sällskapet

Förnekar brott

Mannen åtalades vid Göteborgs tingsrätt och döms nu för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Han döms att betala 30 dagsböter, till en sammanlagd summa på 12 000 kronor

– Medger de faktiska omständigheterna att jag har varit på platsen vid den tidpunkten men jag förnekar brott. Anser mig inte alls skyldig. Jag blev informerad på plats att jag inte fick vara där och lämnade då platsen, säger mannen i förhör.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS