Marcus Berggren gav draghjälp åt Oceanbryggeriet – släppte egen ölsort

Mångsysslaren Marcus Berggren har slagit sig in i bryggeribranschen. På onsdagen sålde han sitt och Oceanbryggeriets nya folköl på den veckoliga gårdsförsäljningen. Men det kunde ha startat illa.
– Hade varit tråkigt att börja karriären i rätten, säger kändisen.

ANNONS
|

Gårdsförsäljningen av folköl har blivit en viktig inkomstkälla för Mölndalsbaserade Oceanbryggeriet. När coronapandemin bröt ut innebar det en kris för företaget.

– Vår försäljning till krogar och restauranger bara dog. Precis som våra events. 40 respektive 10 procent av omsättningen försvann, berättar vd:n Rodrigo Arvidsson.

Ganska snart fick han tips om att börja med gårdsförsäljning av öl med en alkoholhalt av maximalt 2,8 promille. Det har blivit bryggeriets räddning.

Från att ha sålt öl på gården varannan vecka har företaget nu gått över till veckovis försäljning.

– Vi tappade 50 procent av omsättningen, men gårdsförsäljningen ger oss runt 25 procent. Vi är permitterade till 20 procent, så i princip har vi samma omsättning som före pandemin. Men det allra viktigaste är att alla vi åtta som jobbar i företaget kan vara kvar, säger Rodrigo Arvidsson.

ANNONS
Rodrigo Arvidsson instruerar Marcus Berggren hur kassaapparaten fungerar.
Rodrigo Arvidsson instruerar Marcus Berggren hur kassaapparaten fungerar. Bild: Håkan Hermansson

I takt med det ökade intresset för gårdsförsäljning har nya möjligheter öppnat sig. Som samarbetet med komikern, poddaren, programledaren och musikern Marcus Berggren.

– Det startade med att jag snackade med rockgitarristen Jesper Lundgren. Han har gjort öl med Dregen. Jag tyckte det verkade kul och snackade med ett bryggeri från Norrland. Men det kändes för långt bort. Sedan kom Oceanbryggeriet och jag i kontakt med varandra, berättar Marcus Berggren.

Och det klickade mellan parterna. För tre veckor sedan bryggdes de första satserna.

Marcus luktade och valde

– Jag stod för grunden. Sedan fick Marcus lukta och välja vilket humle vi skulle ha, säger bryggaren Erik Engström.

Två satser bryggdes. 2 400 liter. De blev klara häromkvällen.

– Det är ett grymt öl. Amerikansk humle. Inte så krångligt. En god lager. Passar till snus, säger Marcus Berggren.

Han fick förtroendet att döpa ölsorten själv. Det landade i Goda Vänners Lager.

Och så har han ritat loggan. Plus att han kom på en riktig raketslogan: Probably a beer. Det var bara till att köra, tyckte Marcus Berggren.

Det krävs lunchlåda om man ska vara på bettet och sälja folköl på gården.
Det krävs lunchlåda om man ska vara på bettet och sälja folköl på gården. Bild: Håkan Hermansson

Men några av hans mer försiktiga bryggarkollegor ansåg att det vore klokt att kolla med den danska öljätte som i princip äger ordet ”probably” med sin devis Probably the best beer in the world.

Glöm ”probably”

Danskarna gav Oceanbryggeriet tummen ner. De har ”probably”.

– Var nog bra att det kollades. Hade varit tråkigt att börja bryggerikarriären i rätten, säger Marcus Berggren.

Det blev ”Make beer great again”. Ett tilltal som lockade kvartetten Calle Olsson, Viktor Fridén, Hubert Hermodsson och Erik Hasslöf.

Stolt innehavare av Berggren-designad t-tröja: Calle Olsson.
Stolt innehavare av Berggren-designad t-tröja: Calle Olsson. Bild: Håkan Hermansson

Grabbarna köpte på sig ett par lådor och hade ett trevlig tjöt med komikern om både podd, musik och annat. Marcus Berggren gillade vad han hörde och skänkte den sista kvarvarande egendesignade t-tröjan till gänget. En kollektiv present.

– Så kul det är att stå här. Jag hade som mål att det inte skulle vara pinsamt under gårdsförsäljningen. Men det har varit noll pinsamt, säger Marcus Berggren.

EP:n släppt på egna skivbolaget

Annars är det extremt mycket just nu för Kungälvsbördige (bor i Stockholm) Marcus Berggren, 30. Färsk bryggare och nysläppt EP med fyra låtar.

– Huvudspåret heter Hökens gata hustler. Har startat ett eget skivbolag, Kode Records.

Och mitt i allt ska han bli pappa för första gången. I juli. Hustrun och den blivande mamman heter Karin Londré, också poddare.

ANNONS