Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två unga killar döms, en till två års fängelse och en till ungdomsvård.
Foto: Polisen/arkiv Bild: Catrin Hansson
Två unga killar döms, en till två års fängelse och en till ungdomsvård. Foto: Polisen/arkiv Bild: Catrin Hansson

Maskerade sig med mönstrad bandana – killar döms för flera butiksrån

Två unga killar döms för fyra rån och två rånförsök i Mölndal och Göteborg förra året.
Båda killarna har kopplingar till Mölndal, den äldre döms till fängelse och den yngre till ungdomsvård.

Den 13 maj förra året skedde det första rånet i en servicebutik i Göteborg och två dagar senare rånades två servicebutiker i Mölndal – med tio minuters mellanrum – där båda butiksbiträdena hotades med kniv. Från Mölndal den fredagen fick rånarna med sig 2 560 kronor, en dricka och en tändare. Inom en veckas tid utförde killarna också ett rånförsök i Göteborg och ett rån i en butik i Västra Frölunda där butiksbiträdet knivskars. 

En av butiksbiträdena i Mölndal sa i polisförhör:

"Killen med kniven sade "vi är inte här för att skada någon, vi ska bara hämta grejer", jag frågade vad han menade och han sade "pengar". Killen med kniven tog min mobiltelefon, jag sade till honom att mobilen är viktig för mig, att den är privat. Jag blev chockad, jag försökte ta tillbaka min mobil och då slog han till mig över magen för att jag skulle backa, jag backade".

Läs mer:Två killar misstänks för butiksrån i Mölndal

Läs mer:Åtal nära för misstänkta rånarna

I september rånades en man på Knarrhögsgatan. Då mannen följde med killarna för att sälja en flaska vodka till dem tog en av killarna stryptag på mannen och tvingade till sig hans värdesaker. Tio dagar senare kunde polisen gripa killarna.

Killarna, som var i 16- respektive 18-årsåldern vid tiden för brotten, förnekar brott i polisförhör och menar att de inte minns eller inte vet något om de olika rånen. De menar också att de inte längre umgås med varandra.

Rånarna var maskerade vid råntillfällena men deras identitet har kunnat styrkas via vittnesuppgifter och övervakningskameror, både från butikerna och närliggande platser. Flera butiksbiträden och andra personer har vittnat om att en av rånarna hade en "kexchokladmönstrad" bandana för ansiktet, vilken kunde knytas till den äldre av killarna. Ett bälte som syns på en av rånarna via övervakningsbilder, kunde kopplas till den yngre av de två killarna.

Göteborgs tingsrätt menar att det är klarlagt att de båda killarna i samförstånd utfört brotten. Den äldre killen döms till fängelse i två år, där straffet också gäller för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. Den yngre killen döms till ungdomsvård, och även han döms för ringa narkotikabrott.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.