Mathem behöver nya lokaler – men får inget napp i Mölndal

Det går spikrakt uppåt för Mathem, som dubblerat personalstyrkan på lagret i Mölndal under pandemin. För att också få upp lönsamheten behövs nu nya lokaler med plats för rullband och automatisering. Men Mölndals stad säger nej till att låta företaget få den tomtmark de önskat.

ANNONS
|

Det är full fart på Mathems lager på Kronogårdsgatan i Brännås. Unga anställda rullar påsfyllda vagnar mellan lokalens cirka 15 000 olika varor. I hörlurarna berättar en datorröst vilken gång och hylla de ska till, sedan svarar de anställda med hyllans kontrollsiffror för att rapportera att rätt vara plockats.

Papperspåsarna fylls av ketchup, toapapper, tortilla, havremjölk och paprika och allt annat som privatpersoner beställt av nätbutiken.

LÄS MER: Gröna Bladverk slog omsättningsrekord 2020: ”Marknaden är enorm”

Färdiga påsar rullas iväg till ett band och försvinner ut till Mathems bilar som slutligen susar iväg till kunderna, spridda från Stenungsund i norr till Borås i öster och Åsa i söder.

ANNONS

– Och västerut kör vi så långt vi kan så länge det finns broar, säger Ante Agneby, regionchef på Mathem.

Dubbelt så många anställda

Under pandemin har han fått jobba hårt med rekrytering. På ett år har personalstyrkan fördubblats eftersom många bytt fysiska matbutiker mot nätshopping och hemleverans. I slutet av oktober blev det så trångt på Mathems gamla lager i Lackarebäcks industriområde att de fick flytta till Brännås.

– Någonstans mellan 250 och 300 medarbetare arbetar här regelbundet, säger Ante Agneby, som hade en anställd och en praktikant att styra över när han började jobba på det då nystartade Mathem år 2011.

Någon risk att försäljningen skulle dala efter pandemin räknar Mathem inte heller med. De som hittat dit stannar, tror de.

LÄS MER: Mölndalsföretaget Vestia bygger sitt eget kontor i Pedagogen park

Behöver automatiseras

Trots att det går bra för företaget gör de ingen ekonomisk vinst. Investerarna fortsätter att putta in pengar i hopp om en framtid med klirr i kassan.

– Vi har ökat vår omsättning, men har ett för ineffektivt arbetssätt för att göra någon vinst. Att gå runt med vagnar och plocka är inte tillräckligt, det krävs mer automatiserat. Tills vi har det går vi minus på varje leverans, men det finns en långsiktighet. Vi är på väg att bygga upp verksamheten, säger företagets vd Johan Lagercrantz, och menar att de just nu fokuserar på att locka nya kunder.

Ett första, halvautomatiserat lager är på gång i Stockholm. Johan Lagercrantz berättar att det bland annat innebär rullband så de anställda kan plocka varor från ett ställe medan påsarna rör sig till dem. Detsamma skulle behöva byggas i Mölndal, men det har visat sig svårt.

Svårt med tomtmark

– Det är svårt att hitta lokal. Vi behöver antingen hitta en befintlig lokal eller bygga en egen fastighet, och då behöver vi tomtmark. Från Mölndals kommun har man sagt nej. Vi har gett förslag på mark men fått avslag på att kunna hyra eller köpa. Tyvärr verkar det som att vi behöver hitta lokal någon annanstans i Göteborgsområdet, säger Johan Lagercrantz, som tror att det blir aktuellt att lämna Mölndal inom tre, fyra år.

LÄS MER: RA Bygg vill etablera sig i huvudstaden – siktar på att omsätta en miljard

Carina Kloek-Malmsten, näringslivschef i Mölndals stad, är ledsen över att kommunen inte haft möjlighet att hjälpa företaget.

– Vi tycker det är lika tråkigt som de, men vi har ingen mark. Den mark de sett ut var planlagd för annat. Jag har pratat med Mathem och försökt ge tips och råd om privata aktörer. Att vi inte kan hjälpa dem mer än så känns jättejobbigt, men de vill ha ett visst antal kvadratmeter och vi har inte det. Självklart vill vi ha kvar dem med alla arbetstillfällen de erbjuder, säger hon.

ANNONS