Melker lämnade familjens kläder till stöd efter storbranden i Lindome

Melker Glansberg fyller tio i år. I förmiddags förklarade han för sina föräldrar att det faktiskt var dags att lämna över familjens avlagda kläder till behövande efter storbranden.

ANNONS

Klockan 16.30 på eftermiddagen öppnade Kyrkans second hand på Elementvägen i Lindome. Först på plats var familjen Glansberg. Och det var sonen Melker som uppmanat sina föräldrar, Dennis och Anna, att åka dit.

– I morse gick jag och mamma och tittade där det hade brunnit. Och sedan sa min kompis mamma att man kunde lämna in kläder. Jag berättade det för min mamma och så åkte vi hit, säger Melker när Mölndals-Posten träffar honom vid second hand-butiken som drivs gemensamt av Svenska kyrkan och Johanneskyrkan men som under coronapandemin egentligen är stängd.

LÄS MER:Eva väckte grannarna – i chock efter nattens storbrand

Flera Lindomebor bidrog

Familjen samlade ihop kassar och en stor låda med såväl skor som barn- och vuxenkläder.

– Det kändes helt naturligt att åka hit efter det som hänt. Man märker verkligen vilket överflöd man har när man tittar vad som ligger på vinden, säger pappa Dennis Glansberg.

Efter Melker och hans föräldrar kom Lindomebor sedan i strid ström till lokalen för att lämna in kläder, skor, filtar och annat behövligt material.

LÄS MER:De blev vittnen till storbranden – grannen Göran såg lågorna slå upp

Diakonen: ”Bygden sluter upp”

Någon halvtimme tidigare ger Ingela Skarin Håkansson, diakon i Lindome församling, ytterligare bränsle på den välvilja som visades upp av Lindomeborna efter lördagens storbrand.

– Det är verkligen en bygd som sluter upp. Det finns en väldig givmildhet och ett engagemang. Jag upplever att det finns hur många initiativ som helst i olika facebookgrupper och genom telefonsamtal till mig, säger hon.

Annars väcktes Ingela Skarin Håkansson, av kyrkoherden Ylva Leitzinger klockan två, natten till lördag. Undantaget en knapp timme under tidig eftermiddag har hon arbetat konstant sedan dess.

– Jag får förstås vara här i morgon också men jag står nog över gudstjänsten, säger hon och blickar ut över församlingshemmet där de boende på Tåbrovägen samlas ännu en gång den här dagen för information från räddningstjänst, polis, Förbo och försäkringsbolag.

Stort behov av stöd

Under natten delade hon ut skor, strumpor, filtar och kläder. Därefter har behovet av samtal och omvårdnad varit stort bland de drabbade, liksom att få något att äta och dricka.

– Det kommer finnas behov av att komma hit i morgon också. Det här är något som kommer pågå under lång tid och då är det bra att kyrkan finns där vi behövs som bäst, säger Ingela Skarin Håkansson.

ANNONS