Migrationsverket i Kållered tar höjd för ökat tryck

Över 100 ukrainska flyktingar registreras dagligen på Sagåsen i Kållered men antalet som kommer är fler. Nu förbereder sig Migrationsverket för ett ännu högre tryck.
– Vi försöker ta höjd för alla scenarier, säger Bertil Claesson, stabschef på Migrationsverket, Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Just nu är det högt tryck på Migrationsverket. Myndigheten själv beskriver situationen som mycket ansträngd och har vänt sig till länsstyrelser och kommuner för hjälp med boende.

Förra fredagen lämnade Migrationsverket ett antal scenarier till regeringen om hur många personer från Ukraina som kommer att söka sig till Sverige från mars till juni. Enligt huvudtesen kan cirka 76 000 ukrainare komma att söka skydd men myndigheten understryker att det både kan bli färre och fler.

På Sagåsen i Kållered är det ett högt tryck just nu. Det är en av tre ankomstenheter i Sverige och den senaste veckan har över hundra personer registrerats dagligen. För tillfället är situationen under kontroll berättar Bertil Claesson, stabschef på Migrationsverket i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

– Det ser ut som att vi lyckas just nu och att vi kan erbjuda boenden. Det gör vi i samverkan med bland annat Mölndals stad som ställt upp jättebra. Sen är det här en stor nationell fråga och det känns som att alla kommuner och länsstyrelser är på fötter och verkligen vill lösa det här.

Processen

När flyktingar kommer till Migrationsverket i Kållered så beskriver Bertil Claesson det som två stora huvudflöden. Det ena är flyktingar som behöver boende och så är det de som har boende men som behöver registreras.

– Sen kan man dela upp det ytterligare i de som kommer för egen maskin, alltså egna färdmedel, och de som kommer med till exempel bussar som frivilligorganisationer kör.

På Sagåsen har Migrationsverket nu satt upp ett stort tält där servicevärdar hjälper till att lotsa rätt.

– Sen går man in och då fyller man i ett namnformulär och så har man med sig pass eller id-handling. Sen så registrerar vi det, tar fingeravtryck och erbjuder boende i de fall de behöver det.

Scenarion

Utöver huvudspåret så lämnades även två andra scenarier till regeringen. Enligt den lägre siffran kommer 27 000 personer söka skydd i Sverige och enligt det högsta så kommer 212 000 personer.

– Vi försöker ta höjd efter alla scenarier. Vi gör omfallsplaneringar för att det kommer att bli ett ännu högre sökandetryck, så det håller vi på med, säger Bertil Claesson.

LÄS MER:Två bussar med ukrainska flyktingar har anlänt till Kållered

LÄS MER:Jimmy hjälpte 98 flyktingar till Kållered: ”Måste agera”

LÄS MER:Kommunen rustar inför flyktingvågen: ”En självklarhet att hjälpa till”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS