Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Mikael Wiehe spelade i Mölndal – första gången på Gunnebo slott

Under fredagskvällen var det dags för Mikael Wiehe att spela på Gunnebo slott för första och sista gången. Konserten var nämligen en del av progglegendarens avskedsturné. Se bilderna från eventet här.

Som Mölndals-Posten tidigare berättat så ska tre konserter anordnas på Gunnebo slott i juli. Först ut var progglegendaren Mikael Wiehe som spelade igång sommaren i östra Mölndal. Fredagen den 8 juli ska Smith and Thell spela och sist ut blir Weeping Willows den 13 juli.

Konserterna anordnas av Frihamnen event. Nedanför slottet, inte långt ifrån Stensjön hade en scen satts upp och framför scenen hade arrangörerna satt upp bänkar. Bland dem som tagit plats längst fram var Reza Asadian och Massi K. Zahmat. Det var inte första gången de såg Mikael Wiehe men de tror att det kan ha varit den sista.

– Första gången var för länge sedan men det är kul att vi kan se Mikael Wiehe live, kanske för sista gången, säger Reza Asadian innan spelningen och syftar på att det är progglegendarens avskedsturné.

”Fina texter”

Några minuter i sju kunde publiken skymta Mikael Wiehe bakom scenen. Ur högtalarna spelades José Gonzalez och stämningen var förväntansfull.

– Han har en fin personlighet och texter, säger Massi K. Zahmat.

På första raden satt Alingsåsborna, Christina Lindén och Monica Boke. De hoppades på att få höra låtar från både Mikael Wiehe som soloartist men också från tiden då han spelade i Hoola bandoola band.

– Det är en jättefin sommarkväll. Vi hoppas vi får höra Flickan och kråkan men också lite låtar från innan. Sång till friheten, den hoppas jag på, säger Moncia Boke.

”Som att göra slut”

Prick klockan sju gick Mikael Wiehe upp på scenen och efter att han kontrollerade ljudet tog han till orda och pratade direkt till publiken.

– Vi är glada att vara här, vi är glad att ni ville komma. Det är inte bara av er kära publik jag ska ta avsked, alla arrangörer jag träffat under åren, restauranger, hotell etcetera. Kortfattat ska jag ta avstånd från sådant som varit mitt liv i 60 år. Det blir inte lätt, sa Mikael Wiehe och fortsatte:

– Det är som att göra avsked, det är som att göra slut med någon man fortfarande älskar, avslutade Mikael Wiehe innan han drog igång spelningen med ”Jag vill bara va en gammal man”.

Många tal

Mellan låtarna höll Mikael Wiehe flera olika tal. Han valde då att prata om flera nutidsaktuella ämnen som kriget i Ukraina och miljökrisen. Under tiden som han pratade lyssnade publiken på helspänn. Inte ett ljud hördes förutom Wiehes röst som passerade publiken och fortsatte ut över Stensjön.

Under låtarna vickade den sittande publiken i takt med melodin. Vissa sjöng med, några filmade och vissa blundade. Sen applåderades det.

– I Hoola bandoola band var det Björn som fick sjunga alla de rockiga låtarna. Det var för att han hade en rockigare röst och rockigare frisyr, säger Mikael Wiehe och fick ett unisont skratt i gensvar.

Mikael Wiehe framför Hoola bandoola bands ”Vem kan man lita på?”

Björn Afzelius

Genom kvällen skiftade Mikael Wiehe mellan komik och allvar. Ibland var han i båda lägen samtidigt. Under en period pratade han om Björn Afzelius och tiden efter hans bortgång 1999.

– I år var det 23 år sedan Björn dog. Jag vet inte om man ska säga att det var synd om honom att han inte fick vara med de här 23 åren men han fick slippa sådant som vi fått vara med om. Terrorattackerna, börskraschen, flyktingvågen, pandemier och nu Rysslands anfall på Ukraina. Kanske ska man vara glad o Björns vägnar att han slapp allt detta, säger Mikael Wiehe och fortsätter:

– Jag hade varit en ännu lyckligare människa om jag hade haft Björn vid min sida.

När spelningen gick mot sitt slut så visste nog de allra flesta vilken låt som skulle komma. När Mikael Wiehe sedan började sjunga ”Det här är ditt land” så applåderade publiken och sjöng med på ett sätt som de inte gjort tidigare under kvällen.

– Det här är ditt land, det här är mitt land.

LÄS OCKSÅ: Fullt med folk på Gunnebo slotts midsommarfirande

LÄS OCKSÅ: Modevetaren tog med Gunnebo slott tillbaka till 20-talet

LÄS OCKSÅ: Då startar nya busslinjen – ska köra till Gunnebo slott

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.