Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoton Bild: Wikimedia commons och Annelie Ivarsson Moran
Arkivfoton Bild: Wikimedia commons och Annelie Ivarsson Moran

Mildrat straff för misshandel och hot

Trots att den utsatta kvinnan ändrat sin historia slår hovrätten fast brottet men mildrar straffet – från fängelse till villkorligt – för den man som dömts för misshandel och hot om att borra kvinnan i huvudet.

Mölndals-Posten berättade i början av året att en man i 55-årsåldern dömts till fängelse i tre månader för att i september 2018 misshandlat och hotat en kvinna.

De båda ska ha känt varandra sedan många år och kvinnan var vid tillfället inneboende hos mannen. Den aktuella kvällen ska de båda ha druckit alkohol.

I februari menade Göteborgs tingsrätt i sin dom att det framgått att mannen kommit in i kvinnans rum när hon lagt sig för att sova. Mannen ska bland annat ha slagit kvinnan med knytnävsslag i ansiktet, ett slag på läppen och ett slag i bakhuvudet. Han ska också ha tagit fram ett litet vasst borr och sagt att han skulle borra henne i hjärnan, för att därefter lämna rummet, stå utanför dörren och skrika dödshot till kvinnan.

Mannen överklagade domen till hovrätten och begärde där att ett tilläggsförhör skulle hållas med kvinnan. I hovrätten säger sig kvinnan ha fått minnet tillbaka och ändrar sin historia. Enligt kvinnan hade de båda ha bråkat och hon hade blivit rädd och bitit sig själv i läppen i samband med att mannen tagit telefonen ur hennes hand. Det hon tidigare berättat i polisförhör ska ha varit fantasier.

Att kvinnans minne skulle ha kommit tillbaka två år efter händelsen var inget som hovrätten fann trovärdigt. Med stöd av larmsamtal och ett polisvittne har hovrätten kommit fram till samma slutsats som tingsrätten och dömer nu mannen för misshandel och olaga hot.

Mannens numera ordnade levnadsförhållanden och att han varit nykter ungefär sedan tiden för misshandeln, gör att frivården bedömt mannen som lämplig för samhällstjänst.

Hovrätten gör samma bedömning och dömer mannen till villkorlig dom med 100 timmar samhällstjänst istället för fängelse.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.