Miljonnota för skadegörelsen på Skånhällaskolan – utredningen nedlagd

Någon satte på vattenkranen och täckte för avloppet med skolböcker. Återställandet efter översvämningen på Skånhällaskolan beräknas ta flera månader och kosta uppemot 1,5 miljon kronor.

ANNONS

På morgonen den 16 juni, knappt en vecka efter att eleverna gått på sommarlov, kom larmet om översvämning på Skånhällaskolan. I en av skolbyggnaderna, innehållande klassrum, fritids och lärarrum var golvytan täckt med flera centimeter högt vatten.

Initialt försökte personal från Mölndals stads serviceavdelning åtgärda vattenmassorna men ganska omgående tillkallades hjälp från Lindome brandstation. Med hjälp av diverse pumpar slussades sedan vattnet ut från rummen till en brunn på skolgården.

LÄS MER:Skånhällaskolan översvämmad – stora delar vattenskadade

”Ett tomt skal”

Om drygt en vecka startar skolan för höstterminen men lokalerna kommer inte stå klara till dess förklarar Emelie Blomqvist som är teknisk förvaltare i Mölndals stad.

– Vi har påbörjat återuppbyggnaden och så har vi fått prioritera vad som är viktigast för att ändå kunna bedriva verksamhet där. Just nu är det till stora delar ett tomt skal, säger hon.

Vad har ni gjort så här långt?

– Vi har gjort flera fuktmätningar och tvingats riva bort alla mattor, rivit väggar och fått riva flera stommar, bland annat till ett kök. Sammanlagt var det en yta på 350 kvadratmeter som drabbades.

Emelie Blomqvist säger att nästa fuktmätning av bottenplattan ska ske nu på fredag för att därefter eventuellt kunna påbörja arbetet med att lägga in nya mattor.

LÄS MER:När maten dröjde blev mannen skogstokig: ”Jag ska döda dig”

Dialog om notan

Kommunens fastighetsutvecklingschef, Joacim Bernvid, räknar med att det kommer att ta ett par månader innan lokalerna är helt återställda. För närvarande förs dessutom en dialog med försäkringsbolaget om vem som i slutändan ska stå för notan.

– För oss är självrisken på 250 000 kronor och totalt tror jag kostnaden kommer övergå en miljon. Någonstans 1–1,5 miljon kronor, säger Joacim Bernvid.

Ett normalår räknar Mölndals stad med att skadegörelsen på skolor i form av klotter och glaskross med mera kostar upp till en miljon kronor. Så bara översvämningen på Skånhälla kommer ensam att gå loss mer.

LÄS MER:Många skollokaler behöver byggas om eller rivas: ”Tungt och dyrt”

Inga spår

Mölndals stad polisanmälde översvämningen som betecknades som grov skadegörelse, men ärendet lades ner i brist på bevis.

– Det fanns inga spår och inte heller några iakttagelser så vi hade ingenting att gå på. Men ett sådant här ärende kan alltid plockas upp på nytt om vi får in bra tips, säger Niklas Svensson, kommunpolis i Mölndal.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS