Missnöje med toppchefens avtal – S i Mölndal vill se en omförhandling

Ingen av de politiska höjdarna är nöjda med det skrivna pensionsavtalet med den nya toppchefen. Oppositionsrådet vill redan omförhandla det.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I förra veckan kunde Mölndals-Posten berätta om det avtal som slutits med den senaste toppchefen i Mölndals stad, nye biträdande stadsdirektören Karl Lundgren. Han får 95 000 kronor i månadslön och precis som sina kollegor bland stadens högsta tjänstemän får han ett pensionsavtal på 30 procent av hela lönesumman. En avsättning som är betydligt mer frikostig än vad den är för motsvarande höga chefer i övriga kranskommuner kring Göteborg.

– Inom den grönblå alliansen, och även oppositionen så är vi överens om att inte teckna sådana avtal framöver, sa kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M), till Mölndals-Posten i juni 2021.

”Bör omförhandla”

I fjol granskade tidningen samtliga toppchefers avtal och i förra veckan begärde tidningen ut nyanställde Karl Lundgrens dito. Redan då var oppositionsrådet Stefan Gustafsson kritisk till dess innehåll. Nu har han också diskuterat det skrivna pensionsavtalet med sin partigrupp.

– Från S sida anser vi att man bör omförhandla det här avtalet. Jag vet inte om det går men då är det ändå upp till motparten att svara på det, säger Stefan Gustafsson.

Hur har ni kommit fram till detta?

– Min inställning är att när vi säger ”det här ska vi inte göra igen”, då tycker jag det är en tydlig signal från politiken att inte skriva den typen av avtal.

Inget nytt avtal på ett år

Utifrån den information som Mölndals-Posten tog del av i förra veckan valde stadsdirektören Mio Saba Sjösten att använda det chefsavtal som använts till tidigare toppchefer i kommunen. Detta har dock varit föremål för en översyn och förändring då politikerna i juni 2021 lämnade över ett uppdrag till såväl kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott som HR-avdelningen. Men något nytt förslag på avtal har ännu inte lämnats över därifrån för politiskt beslut.

”Ska skynda på det”

Kristian Vramsten (M) är kommunstyrelsens ordförande.

– Min tolkning av den information som jag har fått är att vi inte kan ändra i stadens avtal innan vi har fattat beslut om att införa ett nytt.

Ska det behöva ta ett år att få till en sådan förändring?

– Jag tycker fortfarande att ursprungsuppdraget som vi har lämnat över är i den riktning vi ska jobba. Det vill säga att harmonisera med övriga kranskommuner och inför KAP-KL (det gemensamma avtalet för anställda i Sveriges kommuner och regioner) och inte göra som Göteborg. Av flera olika skäl har arbetet fördröjts men vi ska se till att skynda på det.

Stefan Gustafsson vill omförhandla det ingångna pensionsavtalet med Karl Lundgren. Hur ser du på det?

– Det är djupt olyckligt att den här processen har dragit ut på tiden men det tycker jag att Mio (Saba Sjösten) får bestämma. Det som jag har fått till mig är att vi inte kan ändra det gällande avtal vi har och inte göra en omförhandling i detta fall.

Hur ser du på den här historien?

– Det är tråkigt och synd att det tagit så lång tid. Karl Lundgren är en mycket bra kandidat och jag satt själv med och intervjuade honom för tjänsten. Min bestämda åsikt är fortfarande att vi ska förändra pensionsavtalet vid framtida anställningar av de högsta förvaltningscheferna.

LÄS MER:Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

LÄS MER:Här är politikerna i Mölndal som får miljoner av skattebetalarna – trots att de slutat

LÄS MER:Guldavtalen: Chefen för kommunala Mölndala fastighet får två årslöner om han sparkas

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS