Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är elmotorcyklar av bland annat den här typen, som kommer att användas på MK Pionjärs nya träningsbana. Bild: Torbjörn Arvidsson
Det är elmotorcyklar av bland annat den här typen, som kommer att användas på MK Pionjärs nya träningsbana. Bild: Torbjörn Arvidsson

MK Pionjär får grönt ljus för ny motocrossbana i Rävekärr

MK Pionjär kan gå vidare med sina planer på att bygga en träningsbana för elmotorcyklar i Rävekärr. Detta sedan länsstyrelsen beslutat att avslå samtliga överklaganden från närboende.

Redan 2019 ansökte MK Pionjär om att anlägga en ny träningsbana för elmotorcyklar i skogarna kring Rävekärr.

Detta efter att föreningens gamla anläggning, Blixåsbanan i Balltorp, fått ge plats åt bostäder.

LÄS MER: Trafikverkets förslag: Här ska spåren genom Mölndal dras

Miljönämnden i Mölndal har efter miljöprövning godkänt ansökan om en ny bana i Rävekärr men sedan dess har 36 personer överklagat beslutet till länsstyrelsen.

Det handlar om närboende som bland annat hävdar att ljudvolymen vid banan kommer att vara störande både under bygget och senare, att banan ligger alldeles för nära Swedegas gasanläggning, samt att växt- och djurliv hotas.

”Stor lättnad”

Länsstyrelsen har nu beslutat att avslå samtliga överklaganden och ger därmed grönt ljus till föreningen MK Pionjär.

– För oss är det givetvis en stor lättnad. Nu kan vi börja söka bygglov och kanske komma igång med bygget nästa vår, säger MK Pionjärs ordförande Staffan Lindell och tillägger:

– Det är ingen ny motocrossbana vi vill bygga, det är viktigt att påpeka i sammanhanget. Det handlar om två träningsbanor och en prova på bana för knattar. Målgruppen för de nya banorna är barn från 4 upp till 12 år, och det kommer bara att köras på elmotorcyklar.

Sedan Blixåsbanan stängdes 2015 har Pionjär fått hitta andra lösningar för att driva sin verksamhet. Bland annat har man haft ett ungdomssamarbete med Stenungsunds MS.

– Det är klart att det varit en bit att åka, men det har ändå varit ett bra alternativ, konstaterar Staffan Lindell.

LÄS MER: Inbrott på Ica i Rävekärr

”Horribelt”

Den nya anläggningen är efterlängtad – men inte av alla.

Ingela och Leif Grafström är två av de närboende som överklagat beslutet om att bygga crossbanan. De promenerar dagligen i naturen där banan är tänkt att ligga.

– Det är horribelt att man har struntat i alla som har överklagat. Man bryr sig verkligen inte om opinionen när man förstör ett naturnära område på det här sättet, säger Ingela Grafström.

Hur går ni vidare nu?

– Nästa steg blir att överklaga detta beslut, men vi har ännu inte bestämt oss för om vi ska göra det enskilt eller som grupp, säger hon.

Beslutet kan överklagas av de berörda till mark- och miljödomstolen inom tre veckor från det att beslutet fattades den 13 augusti.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.