Senaste mätningar visar att Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustad kommun för yttre utmaningar i framtiden.
Senaste mätningar visar att Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustad kommun för yttre utmaningar i framtiden. Bild: Elvira Linderot

Mölndal i topp bland Sveriges bästa kommuner

Mölndal är Västra Götalands näst bäst rustad kommun enligt en ny rapport. Men riksmässigt har man tappat flera placeringar.
– Ju bättre förutsättningar kommunen har desto robustare är man, säger Mattias Frithiof, sektionschef WSP Advisory.

ANNONS

Analys- och teknikkonsultföretaget WSP släpper varje år en rapport, Regionernas kamp, som visar hur väl rustade Sveriges 290 kommuner är för framtidens yttre förändringar och kriser.

Flera parametrar avgör vilken ranking en kommun får. Avgörande faktorer är utbildningsnivå, klimatarbete, företagsklimat samt hur arbetsmarknad och ekonomi ser ut i respektive kommun. Enligt WSP handlar det också om kommuners förmåga att hantera utmaningar. Det kan handla om allt ifrån hög inflation och pandemier till klimatförändringar.

I rapporten för 2022 kniper Mölndal en andraplats i Västra Götaland och landar på en sjunde plats i Sverige.

”Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof.
”Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof. Bild: Pressbild

– Vad som gör Mölndal speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster. Ju bättre förutsättningar kommunen har desto robustare är man när det händer saker i kommunen eller omvärlden, säger Mattias Frithiof.

ANNONS

Mölndal lockar välutbildade

För att sätta det i perspektiv: en kommun med låg ranking har oftare, enligt Mattias Frithiof, en äldre befolkning och få arbetsgivare som fler är beroende av. Dessutom har befolkningen i dessa områden svårt att ta sig till och från andra orter och städer.

– Man är också utsatt för klimatförändringar. De här förändringarna betyder inte att man inte är robust men då krävs det mer. Det är ännu viktigare att jobba med det, säger Mattias Frithiof.

En faktor som gör att Mölndal får en högre placering är närheten till Göteborg.

– Man har access till den stora stadens utbud, till exempel arbetsmarknaden. Orten lockar till sig personer som har jobb i storstaden. Många har god löneutveckling och jobb, det är i sig en robusthetsfaktor. Sen är många välutbildade, säger han.

”Svårare att förbättra sin position”

Förra året blev Mölndal näst bäst rustade kommun i Sverige men i år har kommunen tappat fem placeringar. Förklaringen är att fler flyttar från kommunen än som flyttar in.

– Kommunen har svårare att förbättra sin position. Och här kan man se att andra kommuner har gjort en bättre resa och därför dalar Kungsbacka, säger han.

Trots tappet menar Frithiof att kommunen kan lära av sina misstag.

– Man kan försöka lära sig från de som gör det bäst, för alla kommuner är bäst på något, säger han.

Bostadsmarknaden spelar en viss roll

I rapporten framgår att kranskommuner till storstäder toppar listan före storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En orsak till det trendbrottet är att pendlingsavstånden är korta.

– Det drivs väldigt mycket av bostadsmarknaden och prisläget. De som flyttar får rimligare pris för bostad och är nära staden. Nu när man kan jobba hemifrån så får de större bostad utanför en storstad, säger Mattias Frithiof.

LÄS MER:Sorgen fem dagar efter storbranden i Kållered: ”Jag har ingenstans att åka på morgonen”

LÄS MER:Nu stängs Forsebron av i ett år – tvingas lägga om trafiken

LÄS MER:Trädvandring i Strömparken: ”Vi vill visa naturen nära inpå”

ANNONS