Mölndala bjöd in till infokväll om Forsåkers bostadsmiljö

En yta stor som 35 fotbollsplaner ska bebyggas med 75 procent bostadsrätter och 25 procent hyresrätter, samt upp till 5 000 arbetsplatser. Hur kan det komma att se ut? För att försöka svara på det bjöd Mölndala in nyfiken allmänhet till sina lokaler på torsdagskvällen.
– Jag hoppas att de kan blanda historia med nutid på ett bra sätt i byggnationen, säger gästen Frida Öster.

ANNONS

– Hur många av er kan tänka er att bo här? frågar projektledaren Fredrik Enqvist det 30-tal personer som kommit till Mölndalas kontor på torsdagen.

De flesta räcker upp handen. Tydligt är att det här inte är ett samråd, ett debattforum eller en kritisk utfrågning, utan en kortare presentation riktad till dem som kan tänka sig att bosätta sig i Mölndals nya stadsdel när den står klar 2033–2035.

Planerar framåt

En av dem är 65-åriga Pixbobon Berit Bengtsson.

– Jag planerar för framtiden, kan man säga. När jag kom hit var jag framför allt nyfiken på vilken tidsplan de hade, eftersom allting verkar ha försenats så mycket. Men tio år som det är nu passar mig perfekt. Jag har inte bråttom, säger hon.

Vad är det som lockar med Forsåker?

– Läget. Att det är centralt och så nära till allting, som till exempel Göteborg. Det tycker jag känns viktigt. Det ska finnas en matbutik centralt i stadsdelen också, så jag kommer att kunna promenera ut och handla direkt om jag bara behöver en liter mjölk.

Oroliga för trafikbrus

Hisingsborna Per-Erik och Mavis Jons, 74 och 72 år, är också eventuella spekulanter på en lägenhet.

– Våra barn bor i Pixbo och i Mölndal, så det här skulle vara precis mitt emellan, säger Per-Erik Jons.

Något som bekymrar dem och som de hoppas få svar på, om inte i dag så inom kort, är hur ljudbilden blir.

– När vi gick in här på Kvarnbygatan tyckte jag att det var ett fasligt sus från trafiken. Kommer det att låta så där vi bor? säger Per-Erik Jons.

Den dånande forsen gör dem inte lika mycket.

– Nej, det är en annan sak. Det naturliga ljudet kan man leva med, säger Mavis Jons.

Kulturhistoria bör bevaras

En av de yngsta i publiken är Frida Öster, 37 år.

– Vi flyttade hit till Kvarnbyn förra året och kände då inte till Forsåker alls. Men eftersom vi ser det från vår balkong och har hört så mycket om det, känns det intressant att ta del av utvecklingen här, säger hon.

Vad tycker du om projektet?

– Det är spännande, men samtidigt finns det mycket kulturhistoria i trakten. Jag tycker att man ska ägna mycket omsorg åt att behålla den så gott det går. Det är kul om det kan bevaras men också blandas upp med det nya. Då blir det en attraktiv stadsdel.

Viktiga träffar

Andreas Petersson är digital kommunikatör på Mölndala, och den här kvällen ansvarig för att välkomna besökarna och lotsa dem till rätt ingång. Han berättar att Mölndala har kallat till liknande träffar sedan 2018, ungefär fyra per år, med ett litet glapp under pandemin då det i stället arrangerades digitala infomöten.

Kort om bostadsmiljön

Ca 3 000 bostäder i blandade former med hyresrätter och bostadsrätter.

Stadsmässig kvartersstruktur, med varierande hushöjder.

Skyddade innergårdar.

Färgskalan i kvarteren går i varma toner och materialen fokuserar på tegel, puts, betong och trä för att knyta an till platsens industrihistoriska arkitektur.

Förskolor samt en grundskola upp till 9:e klass.

En variation av bostäder för människor i olika åldrar i planen.

Historiska byggnader ska blandas med modern arkitektur. Kvarteren trappar ner mot forsen, innergårdarna är gemensamma och beklädda med grönska. 20 procent av taken ska vara så kallade gröna tak.

Inga parkeringsdäck ska finnas på bottenplan. Det ska vara möjligt att ha bil, men inte kännas som ett krav. Separata cykelbanor ska finnas längs de större gatorna.

Alla skolytor i Forsåker har förlagts till östra sidan av området som vetter mot Kvarnbyn. Detta för att skydda mot buller och luftpartiklar.

Källa: Mölndala.

Den som vill veta mer om Forsåkers gestaltning uppmanas ta del av Mölndalas kvalitetsprogram.

– Det har varit rätt populära träffar. När vi först började hade vi dem i Lilla Götafors, och då kom det i snitt 70 personer. Nu får vi inte plats med riktigt lika många i den här lokalen, men många har anmält sig intresserade i alla fall.

Nytt för i år är att mötena har specifika teman. I dag var bostadsmiljön i fokus, medan det nästa vecka blir forsen och dess relation till stadsdelen som avhandlas.

Är det viktigt att träffarna hålls?

– Jag tycker det. Dialogen är ett sätt för oss att få höra vad folk tycker och tänker, och låter oss bemöta det. Man kan ha olika åsikter, men jag tycker oftast att alla brukar kunna mötas i diskussionerna. Det har varit konstruktiva möten där folk har fått komma till tals och vi har försökt svara så gott vi kan, säger Andreas Petersson.

All information är bra

Under dagens träff blev det dock ingen öppen frågestund, utan ett mingel där var och en fick tillfälle att gå fram till projektledarna med sina funderingar om föredraget.

Berit Bengtsson, Pixbobon på jakt efter en framtid i Mölndals kommun, hade gärna fått veta fler konkreta detaljer om hur stadsdelen ska se ut.

– Samtidigt förstår jag ju att de inte själva vet det. Det är upp till de olika byggbolagen. Allt de kan göra är att ge riktlinjer. Men jag är nöjd ändå med att jag kom. All information är bra, även om den är liten, säger hon.

LÄS MER:Superkonstnären Bea Szenfeld i Mölndal – lär ut papperskonst till unga

LÄS MER:Rivalerna går samman – blir störst i Mölndal på vård

LÄS MER:Budgeten skenar för nya ån i Forsåker – 100 miljoner saknas

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS