Fredrik Hofflander slutar som chefredaktör och ansvarig utgivare för Mölndals-Posten. Den första november kliver han på samma roll, men på TTELA.
Fredrik Hofflander slutar som chefredaktör och ansvarig utgivare för Mölndals-Posten. Den första november kliver han på samma roll, men på TTELA. Bild: Clara Tjärnberg

Mölndals-Postens chefredaktör Fredrik Hofflander lämnar – så ser han tillbaka på åren

Efter fyra år på stolen som chefredaktör lämnar Fredrik Hofflander Mölndal för Trollhättan.
– Jag hade kunnat fortsätta länge till, men det här var lite för spännande för att säga nej till, säger han om nya jobbet.

ANNONS
|

I april 2016 klev han in på redaktionen som reporter för Mölndals-Posten. Nu sex år senare slutar han som tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare för att ta sig an samma uppdrag – på en fem gånger större redaktion.

– Det känns jättekonstigt! Just i det här ögonblicket känns detta som det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv, så är det också väldigt vemodigt, säger Fredrik Hofflander.

En speciell plats i hjärtat

Före 2016 var Fredrik Hofflander inte helt obekant med Mölndal. Han kom precis från en tjänst på Text- och bildbyrån som rapporterade lokalnyheter från Göteborgs kranskommuner till Göteborgs-Posten. Men vad var egentligen tankarna om Mölndal då?

ANNONS

– Det var fult och skitigt. Affärer flyttade bort och gallerian höll på att byggas, man gick verkligen i väntan på något, säger han.

Under åren har han dock mjuknat och kommer definitivt bära med sig Mölndal i sitt hjärta i framtiden.

– Det är bra stad. Och det här är ju en fråga som delar speciellt infödda Mölndalsbor, om det nya är fint eller fult. Jag tillhör helt klart supportrarna.

Engagemanget bland Mölndalsborna har han uppskattat mycket. Genom allt från hetsiga, men ofta ganska konstruktiva, diskussioner på Facebook till handskrivna brev som lämnats i brevlådan här på Brogatan har han fått höra vad läsarna tycker.

– Jag gillar Mölndals-Postens läsare, de är goa! Och jag älskar både berömmet och kritiken.

Minns lunchprojektet

Under de sex senaste åren har Mölndals-Posten gått igenom mycket. Den digitala satsningen har varit central, med bland annat en nyhetsapp och många nya läsare.

– Det är grymt kul att Mölndalsborna har hakat på. För två år sedan hade vi runt tio till tolv tusen läsare per vecka och nu har vi nästan tre gånger så många, säger Fredrik Hofflander.

Förutom läsarnas engagemang kommer han att ta med sig många minnen i bagaget. Ett speciellt jobb han kommer att minnas med lite extra stolthet ägde rum 2017.

– Det blev en politiskt strid som varade länge. Det är vår bevakning vi gjorde kring konflikten mellan Gunnebo slott och Ryttarsällskapet. Det rörde upp många känslor.

Men även de projekt som involverat just läsarna har varit höjdpunkter. Som Årets Mölndalsbo, som dessutom nyligen har dragits igång på nytt. Att få bidra till att lyfta människor som annars inte blir det har varit speciellt, menar han.

– Och projektet där jag träffade läsare över en lunch. Det var väldigt roligt och en överraskning för mig att så många hörde av sig och ville vara med. Lunchprojektet minns jag med lite extra värme. Tyvärr har jag en väntelista med namn som jag inte kommer hinna med.

Ville inte bli chef

Att Fredrik Hofflander nu ska bli chefredaktör för en ännu större tidning går dock helt emot vad han alltid har sagt. Egentligen tänkte han inte ens ta sig an rollen på Mölndals-Posten

– I alla år hade jag sagt att man ska undvika allt chefskap för att kunna ha ett lyckligt liv, säger han och skrattar.

Den första november byts Mölndal ut till Trollhättan och hans morgnar kommer att starta med en cykeltur till Centralstationen i Göteborg där han tar tåget ifrån.

– Jag har skrivit en krönika om hur mycket jag älskar tåg, så nu blir det upp till bevis.

Elvira Linderot ersätter honom som chefredaktör tillfälligt, vem det blir därefter återstår att se. Men Fredrik Hofflander menar att Mölndalsborna inte ska oroa sig över huvud taget.

– Om Bingolotto klarar sig utan Loket, klarar sig Mölndals-Posten självklart utan Hofflander.

Fredrik Hofflander

Ålder: 42 år.

Bor: Björkekärr i Göteborg.

Familj: Gift med Maggan och har två söner, Emil 14 år, Axel 11 år och katten Mimmi.

Positiv egenskap: Väldigt lätt för att tycka om människor.

Negativ egenskap: Lite glömsk.

Vad lyssnar du helst på: ”Min äldste sons hiphop, ibland frivilligt och ibland ofrivilligt, brittiska bandet Keane, Clara Klingenström och Studio ett i mina lurar. Framförallt när jag diskar.”

Läser just nu: ”Har fastnat en bit in i Göran Tunströms ”Berömda män som varit i Sunne”, den var inte riktigt min grej.”

Intressen: Trav, orientering, gå på restaurang och konsert.

Favoritstund på dagen: ”Jag är helt klart en kvällsmänniska”

Ser fram emot just nu: ”Klart att jag ser fram emot ett nytt jobb, och att fylla 43. Jag är rätt nöjd med livet.”

ANNONS