Dräger – polisens verktyg för alkoholtest.
Dräger – polisens verktyg för alkoholtest. Bild: Ludvig Thunman

Mölndalsbo körde rattfull – kompis döms för att ha lånat ut sin bil

En man bosatt i Mölndal blev i januari påkommen med att köra bil kraftigt berusad. Hans vän som satt bredvid döms också – för att ha låtit det hända.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ett vittne har i förhör berättat hur han befann sig på McDonald’s i Åby 15 januari i år, när tre killar kom in som var märkbart berusade och glada. De ropade och pratade med varandra om någon fest. Efter att ha vistats där en stund satte de sig i en bil, med den som vittnet upplevde vara mest påverkad i förarsätet.

”Han och hans vän följde efter och ringde polisen”, står det att läsa i återgivandet av hans vittnesmål i tingsrättens dom. ”Killarna körde ganska fort och vinglade."

Färden gick förbi Bifrostgatan, sedan längs Åbytravet och ishallen. De tog av mot Innerstaden, körde längs Tempelgatan, och krockade så småningom med en refug nere vid Göteborgsvägen och Mölndals bro. När de till slut stoppades av polis hade männen hunnit till Södra Ågatan i centrala Mölndal.

Pepparsprejades

Föraren, en Mölndalsbo i 25-årsåldern, klev då ut ur bilen och började gå mot poliserna, innan han plötsligt bytte riktning och sprang mot Göteborgshållet. En polis sprang efter och sprejade honom med pepparsprej, varpå han sedan kunde gripas.

– Hetsig situation, någon sa spring och det gjorde jag, sade Mölndalsbon i förhöret direkt efteråt.

Mannen erkände då att han hade druckit, men påstod sig ha blivit tvingad av vännerna att köra. Han pekade därefter ut sin jämnåriga vän i passagerarsätet som bilens ägare, och tillade att han också var berusad.

Trodde han var nykter

I förhör berättar bilägaren att han blev bjuden att bowla av en gemensam vän till honom och Mölndalsbon. Medan de bowlade drack han och kunde därför inte själv köra sin bil. Mölndalsbon såg han aldrig dricka en droppe, påstår han, och menar att han därför inte känt till att kamraten var berusad. Han upplevde honom som nykter, vilket fick honom att våga låna ut sin bil.

Det är en förklaring som Göteborgs tingsrätt inte alls köper. Även om mannen inte sett sin kompis dricka, är det med tanke på vittnets uppgifter om deras beteenden helt uteslutet att han inte skulle ha insett att Mölndalsbon var kraftigt berusad. Att han själv varit onykter friar honom inte från ansvar.

Han döms därför för medhjälp till rattfylleri, och ska betala 150 dagsböter om 230 kronor styck – sammanlagt 3 450 kronor.

Mölndalsbon som körde bil berusad döms å sin sida till 150 dagsböter om 270 kronor styck. Det blir sammanräknat 4 050 kronor.

LÄS MER:Skåpbil i brand i Kållered

LÄS MER:Lamptjuv från Mölndal döms på nytt – slog man med låskedja

LÄS MER:Han såg branden i lägenheten bredvid – kontaktade polisen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS